5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kadınlar zor durumda

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Adana Şube Kadın Sekreteri Sevgi Sertaşar, kadınların yoksulluğu, şiddeti ve ayrımcılığı hayatın her alanında yaşadığını belirterek, "Cinsiyet eşitliği demokrasiye ulaşmanın zorunlu koşuludur" dedi.

Sertaşar, düzenlediği basın toplantısında, dünyada ve Türkiye'de yaşanan değişimin kadınların gelecek kaygısını önemli ölçüde derinleştirdiğini ifade ederek, "Biz kadınlar yoksulluğu, şiddeti, ayrımcılığı hayatın her alanında fazlasıyla yaşıyoruz. Eğitim ve sağlık gibi temel hizmetler özelleştirilirken, bu hizmetlere ulaşmada daha da zorlanıyoruz" dedi.

Kadınlar ve toplumun geniş kesimlerini dışlayarak uygulanan politikaların, Türkiye'nin insani gelişmişlik endeksini de aşağılara çektiğini savunan Sertaşar, "Dünyanın en önemli kaynak eseri olarak tanımlanan İnsani Gelişme Raporu'na göre 175 ülke arasında, 2002 yılında 85. olan Türkiye, 96. sıraya gerilemiştir. Yine toplumsal cinsiyete bağlı insani gelişmişlik endeksinde Türkiye, 71. sıradan 87. sıraya gerilemiştir. Yani Türkiye Ürdün, Tunus, Azerbaycan'ın gerisine itilmiştir" şeklinde konuştu.

Sertaşar, cinsiyet eşitliğinin demokrasiye ulaşmanın gerçek koşulu olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bugün ülkemizde 19-45 yaş arasında örgün eğitim almamış kadınların oranı yüzde 16.7'dir. UNESCO ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasına rağmen, okula gitmeyen 600 bin kız çocuğu var. Sorunun kampanyalarda çözülmeyeceği bir gerçektir. Sorunu çözebilmek için özelleştirme uygulamalarından vazgeçilmeli, toplumsal cinsiyet bilinci geliştirmeli, emekçiden yana politikalar yaşama geçirilmelidir."

.
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2005 Perşembe 15:39:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?