5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Mimarlar yeniden yapılandırılacak

Mimar Mehmet Bozkurt, mimarlığın klasik, bireysel sorumluluk ve beceriyle yapılan meslek anlayışı yerine, yatırım gruplarıyla iş birliği yapılan bir meslek halini alacağını söyledi.

Mimarlar Odası Adana Şubesi, üyelerine yönelik "AB Sürecinde Mimarlığın Yeniden Yapılandırılması" konulu konferans düzenledi. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nde 30 yıl yöneticilik yapan Mimar Mehmet Bozkurt tarafından verilen konferansta, mimarlığın AB'ye uyum süreci anlatıldı.

Konferans öncesi söz alan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Samet Karyaldız, AB sürecinde yaşanacak değişimin üyelere aktarılması konusunda hassas davrandıklarını kaydetti. Karyaldız, AB'ye uyum sürecinin mimarlığı ne derece etkilediği ve benzer sorulara yanıt bulabilmek amacıyla konferansın düzenlendiğini belirtti.

"AB ve Mimarlık" konusunda araştırmaları bulunan Mimar Mehmet Bozkurt ise, bireysel olarak yapılan mimarlığın artık yerini yatırım gruplarıyla iş birliğine bırakacağını söyledi. Türkiye'deki mimarların, yatırım gruplarıyla birlikte hareket eden ve kendi ekibiyle Türkiye'ye gelen yabancı meslektaşlarıyla rekabet edemeyeceğini ifade eden Bozkurt, şunları söyledi:

"Artık mimarlık değişime uğrayacak. Türkiye'nin imzaladığı ve bu yıl yürürlüğe giren Genel Hizmet Ticareti Anlaşması (GATS) bunu zorunlu kılıyor. Artık mimarlık klasik, bireysel sorumluluk ve beceriyle yapılan meslek anlayışı yerine yatırım gruplarıyla iş birliği yapılan bir meslek halini alacak. Mimarlık, bireysel şekilde değil, yeni bir düşünceyle hareket edilerek yapılacak. Bu süreçte rekabete hazır hale gelmemiz lazım. Bu süreçte 'Kendi kültürümüzü nasıl koruruz?' bunun arayışı içindeyiz."

Yeni süreçte Mimarlar Odası olarak meslektaşlarının değişim sırasındaki sorunlarının tespiti için AB Masası kurulduğunu hatırlatan Bozkurt, "AB'de mimarlıkla ilgili en önemli konuların başında, inşaatta sağlık ve güvenlik, yapı malzemeleri standardı, kentsel çevre tematik stratejisi, eğitim ve iş güvenliği ön plana çıkıyor. Türkiye'nin de bunlara hazır hale gelmesi için kanunlar çıkıyor. Kısa süre sonra bunlar yasalaşarak hayatımıza girecek. Bu konulara şimdiden dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2005 Perşembe 11:30:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?