5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Narenciye üreticilerine don uyarısı

Hava sıcaklığının aniden düştüğü Adana'da, üreticilere don uyarısında bulunuldu.

Meteoroloji yetkilileri, Aralık ayının ilk haftalarında hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyrettiğini belirtirken son bir haftadaki düşüşle mevsim normallerine ulaşıldığını ve bölgede bulunan seracılar ve narenciye bahçesi sahipleri ile büyük inşaat yapan firmaları don tehlikesine karşı uyardı.

Yetkililer, Adana'da 2 gündür don havası yaşandığını, ancak dün gece yarısı ortaya çıkan bulutlanma nedeniyle don olayının gerçekleşmediğini, bugün de gece yarısından sonra bulutlanma olmaması halinde ısının sıfırın altına düşebileceğini, ilgililerin gereken tedbirleri alması gerektiğini kaydetti.

Bu arada, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, yörede narenciye bahçelerinin yaygın olarak bulunduğunu ve don halinde dalda kalan meyvelerin zarar görebileceğini söyledi.

Barut, dona karşı üreticilerin kullanacağı en sağlıklı sistemin her 45 dönüme bir don kırıcı rüzgar pervanesi kullanması gerektiğini belirterek, "Rüzgar pervanesi bölgemizdeki narenciye üreticileri için çok önemli. Ürünün kalitesini korumak açısından dona karşı mutlak tedbir alınmalı. Ama bunun da bir maliyeti var. Birçok bahçede hale dededen kalma usullerle sap, saman, lastik yakılarak bulutlanma yapılıyor. Ama asıl olan rüzgar pervanesidir. Yerli sanayiciler de rüzgar pervanesi üretirse bu cihazların kullanımı yaygınlaşır, üretici de rahatlar" dedi.

.
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2005 Pazar 14:50:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?