5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Pakistan'dan yardıma teşekkür

Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Amin Rianom, tsunami felaketi sonrasında ülkesine Türkiye'nin yaptığı yardımları unutmayacaklarını söyledi.

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği'nin davetlisi olarak Adana'ya gelen Büyükelçi Amin Rianom Vali Cahit Kıraç'ı ziyaret ederek bir süre görüştü.

Büyükelçi Rianom, tsunami felekatenin üzerinden geçen bir yılda nelerin yapıldığının sorulması üzerine özellikle inşaat sektöründe hareketlenme meydana geldiğini ve 100 bin ev yapımına başlandığını söyledi.

Tsunami sonrasında ülkesine Türkiye'den yapılan yardımları hiçbir zaman unutmayacaklarını kaydeden Rianom, "Başta Türk hükümeti olmak üzere sivil toplum kuruluşları felekatzedelerin yardımına koştu. Bu davranış Türk halkı ile Endonezyo halkını bir kez daha birbirine yakınlaştırdı. Şuanda inşaat faaliyetleri kapsamında yol, köprü, okul, cami, ev yapılıyor. 500 bin insana ev yapılacak." dedi.

Rianom, Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkesine ziyarette bulunacağını da hatırlatarak Açe bölgesinde yapılanları o ziyarette Türk yetkililerine göstereceklerini ifade etti.

Vali Cahit Kıraç da Endonezya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde işadamlarının da rolü bulunduğunu belirterek ticari ilişkide ithalat yönünde ağır basan dengenin ihracatla dengelenmesi gerektiğini kaydetti.

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Süleyman Onatça da Endonezya'ya 2004 yılında 1.9 milyon dolar olan ihracatın bu yıl 10 milyon dolara çıktığını belirterek buna karşılık 32 milyon dolarlık ithalat yapıldığını vurguladı.

Onatça, Adanalı sanayicilerin Endonezya ile ticari ilişkileri güçlendirmeye kararlı olduğunu da sözlerine ekledi. Vali Kıraç ziyarette Büyükelçi Amin Rianom'a yöresel kilim hediye ederken Büyükelçi Rianom da plaket takdim etti.

BAŞKANA ZİYARET

Rianom, daha sonra Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı ziyaret etti.

ADSİAD Başkanı Süleyman Onatça ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Başkan Durak'ı makamında ziyaret eden Büyükelçi Amın Rianom, Türkiye ile Endonezya arasındaki ticari dengenin Türkiye aleyhine büyük fark sergilediğini ifade ederek, "Bizde hammadde, enerji var. Ancak teknoloji, know-how ve pazarlama yeterli değil. Eksiklerimizi Adanalı iş adamları tamamlayabilir ve birlikte 3. dünya ülkelerine açılarak ortak avantajlara yönelebilecek kapasiteyi kullanabiliriz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2005 Salı 14:08:14
Güncelleme :27 Aralık 2005 Salı 16:00:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?