Tek-Gıda İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Temsilcisi Gürsel Diliçıkık, özelleştirilemeyince kapatılması kararlaştırılan Tekel Adana Sigara Fabrikası'nın yılda 3.5 trilyon lira kar eden bir kurum olduğunu söyledi.
Tekel Adana Sigara Fabrikası çalışanları, eş ve çocuklarıyla bugün bağlı oldukları Türkiye Tütün, Müskirat, Gıda ve Yardımcı İşleri Sendikası (Tek-Gıda İş) Güney Anadolu Bölge Temsilciliği binası önünde toplanarak, kapatma kararını protesto etti.
Yağmur nedeniyle sendika binasının girişindeki koridorda ellerinde Türk bayrakları, "IMF Defol, Bu Memleket Bizim", "Tekel Vatandır, Vatan Satılmaz" yazılı dövizlerle bir araya gelen Tekel işçileri, hükümet aleyhine sloganlar attı.
İşçiler adına konuşan Tek-Gıda İş Güney Anadolu Bölge Temsilcisi Gürsel Diliçıkık, 1976 yılında 44 dönüm arazi üzerine kurulu, 33 adet filtreli sigara imal, 24 adet paketleme makinesine sahip, günlük 50 bin ton üretim kapasitesi bulunan Tekel Adana Sigara Fabrikası'nın, uzun Samsun, kısa Samsun ve Maltepe sigaralarıyla, nargilede kullanılan Tömbeki tütünü üreterek, Türkiye'deki sigara pazarının yüzde 23.31'ine sahip olduğunu ve yıllık 3,5 trilyon lira kar ettiğini söyledi.
Adana fabrikasında 700 işçinin çalıştığını, kapatma yerine özelleştirmenin daha doğru olacağını belirten Diliçıkık, "Tekel Adana Sigara Fabrikası kapatılamaz. Çünkü, zarar değil kar ediyor. Kuruluşundan 2000 yılına kadar hiçbir yatırım yapılmayan, ancak 2005 yılına kadar 10 trilyonluk yatırım ile modernizasyonunda kompresörler, toz ünitesi, buhar kazanları, toz boruları ile tüm mekanik tesisatı yenilenmiş olmasına rağmen, piyasada artan rekabet çerçevesinde üretim makinelerinde maalesef yenileme yapılmamıştır. Bazı önemli yatırımlar da son anda geri çekildi. Tokat, Samsun ve İstanbul'daki fabrikalar, yatırım yapılarak kapatılmaktan kurtarıldı. Malatya ve Adana sahipsizlikten kapatılmak isteniyor. Biz Adana Milletvekilleri ve Adana Valisi Cahit Kıraç'tan destek istiyoruz" dedi.
Tekel Adana Sigara Fabrikası'nın kapatılması halinde burada çalışan 700 işçinin ortada kalacağını, bunların aileleriyle birlikte 3 bin 500 kişinin çok yakında ruh hastası olacağını ileri süren Diliçıkık, "Buna mutlaka 'dur' denilmelidir. Bu fabrikaya 20 milyon dolar yatırım yapıldığı takdirde mevcut sistemi bozmadan sigara üretimi durdurulmadan hem ülkemizde yetişen Oriental tip tütünle Maltepe, Samsun sigaralarının imal edileceği gibi Amerikan tipi Virjinya tütünü de işlenerek yabancı sigara üreticileri gibi sigara üretilecek, artan piyasa rekabetinde yerine koruyabilecek bir fabrika haline gelecektir" diye konuştu.