30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Ücretsiz sigarayı bıraktırma semineri

IQS Sigara Bıraktırma Merkezi Adana Bölge Müdürlüğü, kurumsal alanlarda ve iş yerlerinde aktif içicinin yanında pasif içicilerinde zarar görmesinden dolayı ücretsiz sigara bıraktırma seminerleri düzenliyor. 

IQS Sigara Bıraktırma Merkezi Adana Bölge Müdürü Güner Serintürk, yaklaşık 1 yılda 320 kişiye sigarayı bıraktırdıklarını söyledi. Sigara içmenin hatalı bir davranış bile olsa özünde, bireysel bir alışkanlık yattığını belirten Serintürk, "Bireylerin özgürlük ve haklarına saygı göstermek esastır. Ancak sigara içen kişiye de zarar veriyor, sigara içilen ortamda bulunan içmeyen kişilere de zarar veriyor. Bu nedenle iş yerlerinde pasif içicilik dediğimiz bu durumu önlemek için mutlaka bir çözüm getirme zorunluluğu vardır. 4207 sayılı 'Tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanun' ile yasal çözüm getirildi. Bu yasa doğrultusunda toplu taşımacılıkta, bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlarda 5 veya 5'ten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekanlarda sigara içilmesi yasaktır. Bu gibi yerlerde içilebilmesi için ayrı yerler tahsis edildi, sigara içme odaları oluşturuldu. Fakat uygulamada bazı sıkıntılar ve yeni sorunlar oluşmaya başladı" dedi. 

Yasayla bile olsa sigarayı yasaklamak bireyin özgürlüğünü kısıtlayıcı bir yaklaşım olarak algılandığı için yasayı uygulayanlara karşı bir direnç ve öfke oluştuğuna dikkat çeken Serintürk, şunları söyledi: 

"Bu yasa nedeniyle sigara içinler strese girmekte. İstediği zaman sigara içemeyen, işlerinin yoğunluğundan sigara odasına gitmeye zaman ayıramayan kişilerde sinirlilik, sıkıntı, konsantrasyon kaybı gibi haller oluşmakta ve çalışma ortamı gerginleşmektedir. Bu nedenle kendilerini işlerine verememektedirler. Sigara içme odasında bir tek sigara içen aynı anda birkaç tane sigara içmiş kadar sigaranın zararlı etkilerine maruz kalmakta ve çalışma verimi daha da düşmektedir. İş yerlerinde sigara
içilmeli-içilmemeli tartışmaları gereksiz yere zihinleri meşgul etmeye devam etmektedir. Sonuçta dikkatle irdelendiğinde ciddiye alınacak ölçüde verim düşüklüğü, ciddi iş gücü kayıpları doğmaktadır." 

Serintürk, tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için kurumsal alanlarda ve özel iş yerlerinde sigara içilmeyen kuruluş kimliğine kavuşturulması için sigara içme alışkanlığının topluca bıraktırılması için ücretsiz sigara bıraktırma semineri düzenlediklerini vurguladı.
Adana'da yılda 320 kişiye sigarayı bıraktırdıklarını belirten Serintürk ücretsiz seminerler düzenleyerek pek çok firmaya çözüm ortağı olduklarını belirtti. Serintürk, "Başarı oranı yüzde 90 olan ve şu anda dünyanın en başarılı yöntemi olarak kabul edilen programla kişiler sigarayı kolay ve garantili bir şekilde bırakıyorlar. Bu başarının sırrı psikolojik destekte" ifadelerini kullandı. 



İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2007 Pazar 11:59:02
Güncelleme :13 Mayıs 2007 Pazar 11:59:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?