8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

7 bin ton atık geri kazanıldı

Muratpaşa Belediyesi, Geri Kazanım Projesi'ni pilot bölge seçilen 8 mahallede yürütüyor. Belediye, bu uygulamayla 2007 yılında yaklaşık 7 bin ton değerli atığı geri kazandı.

Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Geri Kazanım Projesi'nin uygulama alanının 2008'de genişletileceğini söyledi.

Muratpaşa Belediyesi'nin Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) ile birlikte yürüttüğü Geri Kazanım Projesi, doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını sağlarken aynı zamanda ağaçları da kesilmekten kurtarıyor. Muratpaşa Belediyesi, son zamanlarda Antalya'da çeşitli nedenlerle yapılan ve tepki çeken orman katliamlarının aksine Geri Kazanım Projesi ile ağaçları kesilmekten kurtarıyor. Muratpaşa Belediyesi, ÇEVKO ile birlikte yürüttüğü Geri Kazanım Projesi kapsamında 4 bin 290 ton atık kağıdı toplayıp hammadde olarak kullanımını sağlayarak 73 bin ağacı kesilmekten kurtardı.

8 MAHALLEDE ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Geri Kazanım Projesi; Muratpaşa Belediyesi-ÇEVKO iş birliği ile 2006 yılında Meltem, Fener, Yeşilbahçe, Güzeloba, Şirinyalı ve Çağlayan mahallelerinde uygulanmaya başlandı. Bu 6 pilot bölgeye son olarak Bayındır ve Soğuksu mahalleleri katıldı. Muratpaşa Belediyesi Temizlik İşleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında 2007 yılında aylık ortalama 550 ton değerli atık yıllık toplam 6 bin 600 ton değerli atık toplandı. 6 bin 600 tonluk değerli atığın yüzde 65'i olan 4290 tonu atık kağıttan oluştu. ÇEVKO yetkilileri, 1 ton atık kağıdın 17 ağacı kesilmekten kurtardığını bildirdi.

Muratpaşa Belediyesi-ÇEVKO iş birliğinde, 8 mahallede yürütülen Geri Kazanım Projesi kapsamında 2007 yılında toplanan değerli atıkların dağılımı: "990 ton cam, 990 plastik ve 198 ton metal.

Uzmanlar, Geri Kazanım Projesi'nin getirilerini şöyle sıraladı: "Tavsiye edilen katı atıkların miktarını azaltır. Sınırlı doğal kaynakların gelecekteki kullanımını güvence altına alır. Toplum için yeni iş sahaları açar. Bazı yinelenemeyen maddelerin korunmasını sağlar. Bu sayede demir, çelik, alüminyum gibi maden cevheri ve hammaddelerinin dışalım taleplerini azaltır. Ayrıca geri kazanım; orman, petrol ve doğal kaynakların korunmasını sağlar ve her yıl kağıt ürünleri haline getirilmek üzere yok edilen milyonlarca ağacı kurtarır. Benzer şekilde bunlar maden cevherlerinin işlemek içini kullanılan ham petrol ve doğalgaz kullanımı için kazanılmış olur."

İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 13:41:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?