21
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Almanlar Türkler için birbirine girdi

Alanya Bote isimli gazetede Alman Dostluk ve Dayanışma Derneği eski Başkanı Ute Brix hakkında yazdığı yazı nedeniyle mahkemelik olan gazetenin yazarı Peter Hockenholz, Brix'in, davayı geri çekmek için 20 bin YTL istediğini iddia etti. Ute Brix, 1 yıl önce Alman gazetelerine Türkler hakkında hakaret dolu açıklamalar yapmış ve tepkilere neden olmuştu. 

Alanya'da Almanca olarak haftalık yayınlanan Alanya Bote isimli gazetede Alman Dostluk ve Dayanışma Derneği eski Başkanı Ute Brix hakkında yazdığı bir yazı nedeniyle mahkemeye verilen Türk dostu gazeteci Peter Hockenholz, Brix'in kendisinden mahkeme sırasında, hakimin gözü önünde, davayı geri çekmek için 20 bin YTL istediğini öne sürdü. 

Olay 10 yıldır Alanya'da yaşayan Ute Brix'in Almanya'da yayınlanan Berliener Zeitung isimli gazeteye 27 Ocak 2005 tarihinde Türkleri aşağılayıcı demeç vermesi üzerine meydana gelmiş ve Alanya Bote isimli Almanca yayınlanan gazetede konuya ilişkin köşe yazısı yazan Peter Hockenholz da Brix'i ağır bir dille eleştirmişti. Bu yazı üzerine Ute Brix'in gazeteci Hockenholz hakkında, hakaret ettiği, kişilik haklarını zedelediği gerekçesiyle Alanya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açmıştı. Davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya Peter Hockenholz ile birlikte Ute Brix ve tarafların avukatları katıldı. Hakim karşısında ifade veren Ute Brix, "Peter Hockenholz yazısında açıkça tarafıma hakaret etmiştir. Kendisinden davacıyım, ayrıca maddi tazminat davası açacağım" dedi. 

Peter Hockenholz da yaptığı savunmada, "Ben de, Ute Brix gibi yıllardır Alanya'da yaşıyorum. Türkleri de çok seviyorum. Ute Brix'in Alman Berliener Zeitung gazetesine yaptığı ve Türkleri küçümseyen açıklamasını da okudum. Görüşlerinin hiçbirine katılmıyorum. Ön yargıyla hareket etmiştir. Ben de Alanya Bote gazetesinde kendisinin bu hareketinin yanlış olduğunu belirten bir yazı kaleme aldım. Yazdığım yazıdan da pişman değilim ve suç unsuru taşıdığına da inanmıyorum. Aynı hareketi yine yapsa ben aynı tepkiyi gösteririm" ifadelerini kullandı. 

Mahkeme çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Peter Hockenholz, "Yıllardır Alanya'da yaşayan ve burada hayatını geçiren birinin Türkleri bu derece aşağılaması kabul edilemez. Köşe yazımda da bunu açıkça belirttim. Tekrar böyle bir olay ortaya çıksa, aynı tepkiyi gösteririm. Madem Ute Brix buradan memnun değil, o zaman burada yaşamak zorunda da değil. Bunun yaptığı bana göre ahlaksızlık. Benim yazılarımda Türk-Alman dostluğu vardır. Ute Brix'in söylediklerini de yaptıklarını da tasvip etmiyorum" diye konuştu.
Hockenholz ayrıca, Ute Brix'in kendisine şantaj yaptığını ileri sürerek, "Bana 20 bin YTL verirsem davadan vazgeçmeyi teklif etti. Ben de bunu şiddetle reddettim. Türk adaletine güveniyorum. Mahkemede hesaplaşacağız" dedi. 

Mahkeme sırasında hakim tarafından anlaşma önerildiğini söyleyen Hockenholz, "Ute Brix, 20 bin YTL verilmesi halinde davadan vazgeçeceğini söyledi. Bu ne ahlaksız tekliftir. Hem Türklere hakaret et, hem de bunun üstünden para kazanmaya çalış. Ayıp senin yaptığın" ifadelerini kullandı.
.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 21:32:00
Güncelleme :5 Haziran 2006 Pazartesi 21:37:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?