22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Antalya'da bebek skandalı

Antalya'da kamu hastanelerinde yeterli kuvöz olmaması nedeniyle özel hastanelere yönelen vatandaşlar, karşılarına çıkan yüksek faturalar nedeni ile çıkmaza giriyor.

Hastane hastane dolaştırılan bebekler kimi zaman hayatını kaybederken, Bursa'da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde kullanılan köpekler klimalı doğumhanelerde yavruluyor. Ayrıca hasta olan yavru köpekler 30-40 gün boyunca özel kuvözlere alınarak tedavi ediliyor. Antalya ve Bursa'da yaşanan bu tezat, sağlık sektörünün içinde bulunduğu çarpık durumu da ortaya koyuyor.

Antalya'da son bir haftadır 3 yeni doğan bebekten dolayı sağlık sektöründe tam bir skandal yaşandı. Bu 3 olaydan biri bebeğin hayatına mal olurken, birinde aile icralık oldu, diğerinde ise konunun Başbakan'a kadar taşınmasıyla hastane aileden parayı almaktan vazgeçti.

Antalya'daki kamu devlet hastanelerinde yeterli kuvöz olmaması nedeniyle özel hastanelere gitmek zorunda kalan vatandaşlar, çıkan yüksek faturalar nedeniyle ne yapacaklarını şaşırıyor. Günde 65-70 bebeğin dünyaya geldiği Antalya merkez ve ilçelerinde 24'ü özel, 27'si devlet hastanelerinde olmak üzere toplam 51 kuvöz bulunuyor.

Ahmet ve Ayşe Atay çiftinin 32 haftalık olarak dünyaya gelen Atay bebek, Antalya'daki kamu hastanelerinde boş kuvöz bulunmaması nedeni ile özel bir hastaneye gönderildi. Burada 3 gün kalan Atay bebek için 3.5 milyarlık fatura çıkarıldı. Hatırlanacağı gibi konunun başbakanın gündemine gelmesi ve sağlık bakanının devreye girmesiyle özel hastane aileden para almaktan vazgeçti. Diğer bir olayda erken doğum nedeni ile Antalya Devlet Hastanesi'ne gelen Fatma Şanlı, boş kuvöz olmadığı gerekçesi ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildi. Burada da boş kuvöz olmayınca özel bir hastaneye gönderilen Şanlı, üçüz bebek dünyaya getirdi. Erken doğum olduğu için bebekler kuvöze alındı. Emin Şanlı eşi ve üçüz bebeklerini hastanende çıkarmak isteyince 56 milyarlık fatura ile karşılaştı. Bu faturanın 2 milyar 750 milyon lirasını yakınlarından bulduğu borç ile ödeyen Şanlı ailesi, geri kalan borcunu ödeyemeyince evlerine icra geldi. Yine özel bir hastanede 7 aylık dünyaya gelen Şıralı bebek, akciğer yetmezliği sebebi ile kuvöze konması gerekiyordu. Ambulansla hastaneler arasında dolaştırılan Şıralı bebek, son götürüldüğü devlet hastanesinde tedavi altına alındıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Ayrıca her gün Antalya'dan 10'a yakın bebek de Isparta'ya sevk ediliyor.

Antalya'da bunlar yaşanırken Bursa'da TSK bünyesinde görevlendirilen köpeklerin erken doğan yavrularının kuvözde tedavi edildiği medyaya yansıdı.

Bazı gazetelerde yer alan habere göre Gemlik'te bulunan Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı'nda köpekler klimalı doğumhanede yavruluyor.

Hasta veya annesi olmayan köpek yavruları ise 30-40 gün boyunca kuvözde tutuluyor. 30 °C nin üstünde ayarlanan kuvözlerde sıcak bir ortamda kalan köpek yavrularının ilaçları da soluma yolu ile veriliyor. Kuvözden çıktıktan sonra 17 ay boyunca burada eğitim verilen köpekler, daha sonra mayın arama, bomba bulma, iz takibi ve devriyelik yapmak üzere Türkiye'nin değişik bölgelerine gönderiliyor.

Antalya il genelinde yılda 24 bin civarında bebek dünyaya geldiğini belirten İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. İbrahim Gök, yeni yapılan hastane ile bu sıkıntıların giderileceğini belirtti. Gök, Türkiye'nin en fazla göç alan ili olan Antalya'ya her yıl bir Burdur'un nüfusu kadar insan geldiğini ifade ederek, yeni yapılan 400 yataklı Devlet Hastanesi'ne ek olarak 200 yataklı da kadın doğum ve bebek hastanesi ilave edileceğini bildirdi.

Son 2 haftada yaşanan bebek olaylarının ardından kısa vadeli çözümler aradıklarını belirten Gök, önümüzdeki günlerde Antalya Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde boşaltılan bir odaya 6-7 adet kuvöz koyacaklarını söyledi.


YASAL UYGULAMA NEDİR?


Öte yandan konuyla ilgili olarak Sağlık işleri Antalya İl Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre özel hastanenin SSK anlaşması yoksa bile bu tür acil durumlarda Bütçe Uygulama Talimatı'nda uygulanan fiyatlar üzerinde çıkarılan fatura SSK tarafından karşılanıyor. Ancak hastaneler genelde bütçe uygulamalarının üzerinde fiyatlar çıkardığı için aradaki farkı vatandaş ödemek zorunda kalıyor.

Sağlık İşleri Antalya İl Müdür Ahmet Yapıcı "Özel hastanelerin biraz daha hassas davranması gerekiyor. Ancak biz buna rağmen yapılanları neden yaptı, fazlamı yaptı, gerekli miydi diye fazla sorgulamadan, abartısına bakmadan Bütçe Uygulama Talimatı'nda neyse fiyatlandırması onu ödüyoruz. Anlaşmamız olsa hiç sevke de gerek kalmadan hasta direk özele gidebilir. Bu durumda da bazı özel hastaneler fark alıyor, bazıları ise almıyor. Bazı özel hastaneler bunu tölere edebiliyor. Bizim ödediğimiz fiyatta yani hastaya hiç fatura çıkmadan direk bize geliyor ve biz ödüyor." şeklinde konuyu açıkladı.

Antalya merkez ve ilçelerdeki kuvöz bulunan kamu ve özel hastaneler ise şunlar; Antalya Devlet Hastanesi 11, Antalya Atatürk Devlet Hastanesi 8, Akdeniz Üniversitesi 8, Özel An-deva Hastanesi 4, Özel Anadolu Hastanesi 6, Özel Lara Hastanesi 4, Özel Alanya Can Hastanesi 2, Manavgat Özel Bilgi Hastanesi 4, Serik Özel Aspendos Hastanesi 4.

.
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2005 Salı 14:17:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?