21
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Büyük tonajlı gemiler yanaşamıyor

Antalya Limanı'nın deniz derinliği 20 bin tonunun üzerindeki gemilerin yanaşmasına elverişli olmadığı için, büyük tonajlı gemiler limana yanaşamıyor.

2006 mart ayında satışa çıkarılması beklenen Antalya limanının şu anki derinliği 10 metre. Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Müdürü Cüneyt Koşu, 20 bin ton kapasite üzerindeki gemilerin limana girememesi nedeniyle, yıllık 12 milyon doları gelirin başka limanlara kaydığını açıkladı.

Halen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde bulunan Antalya Ortadoğu Liman İşletmeleri, 2006 yılında satışa çıkarılacak. Özellikle Antalyalıların ısrarla almak istediği limanın, gerekli düzenlemeler yapılmadığı için az kapasiteyle çalıştığı öğrenildi.

Halen 3 milyon ton kapasitenin yüzde 45'i ile çalışan limanın yıllık cirosu 10 milyon dolar civarında. Limanın 22 milyon dolar ciro yapabileceğini açıklayan DTO Antalya Şube Müdürü Cüneyt Koşu, belli bir tonajın üzerindeki gemilerin limana giremediğini söyledi.

Koşu, "Yani 20-25 bin tonun üzerindeki gemiler, Antalya limanında yükleme ve boşaltma yapamıyor." dedi. Bu yükün üzerindeki gemilerin Mersin ve İzmir limanlarına yöneldiğini bildiren Cüneyt Koşu, bunun Antalya limanına kaybını yıllık 12 milyon dolar olarak açıkladı.

Antalya'daki ithalatçıların dahi İzmir Limanı'nı kullandığına işaret eden DTO Antalya Şube Başkanı, şöyle konuştu: "Antalya'daki ihracatçılar limanı kullanıyorlar. Fakat çevre illerdeki ihracatçılar, özellikle Burdur, Isparta illerinde bulunan mermerciler, büyük tonajdaki siparişlerini İzmir'e Mersin'e gönderiyor. Karayolu ile yapılan bu taşımalar hem firmaya hem de Antalya limanına büyük kayıp veriyor. Antalya Limanı genellikle ithalatta büyük kayıp yaşıyor. Çoğu Antalyalı işadamı yurt dışından aldığı malzemeyi Antalya hattı yaygın olmadığı için İzmir'e getirttirip oradan karayolu ile kente alıyorlar. Şu anda 1 milyon 400 bin ton eleçleme kapasitesi ile çalışan liman, bu nedenle kapasitesinin sadece yüzde 45'ini kullanıyor. Buda 22 milyon dolara ulaşacak cironun geri tepilmesi anlamına geliyor."

.
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2005 Pazartesi 10:34:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?