21
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Gazeteciler turizmcilerden şikayetçi

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Kahya ile turizm konusunda küçük bir söyleşi yaptık. Sektör tarafından sadece kriz dönemlerinde anılmaktan dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getiren Kahya, "Turizm sektörü bizleri sadece krizler döneminde hatırlıyor. Bir bomba ya da patlama olduğunda değil, turizmin her konusunda hatırlanmak ve bilgilenmek istiyoruz" diye konuştu.

Kahya, Turizm çevre ilişkisinin önemine değinirken alt yapı olmadan gerçekleştiren turizm bölgelerinde yaşanan sıkıntıların turizmi olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Kahya, “Turizm sektörü 1980’den bu yana hızlı gelişmesi berberinde bir takım sancıları da getirdi. Turizm sektörü Kemer bölgesinde bilinçli, akılcı alt yapıları daha önce yapılarak bir Proje çerçevesinde gerçekleştirildi. Kemer bu konuda şanslıydı. Ancak bu da zamanla istismar edildi. Önce 20-25 bin yatak planlandı. Yatak sayıları proje alanında 70 binlere çıktı. Belek’te de denendi bu proje ama olmadı. Antalya’nın diğer bölümlerinde hele hele şimdi alt yapı yapmadan üst yapıyı getiriyoruz. Kundu bölgesinde yapılan hata budur. 20 bin yatak yapıldı. Kanalizasyonu yok,elektrik suyu bin bir güçlüklerle getirildi. Yolunu bile oranın turizm sektörü yatırımcıları yaptı. Bu mantıkla gidersek Antalya turizmi çok büyük zarar görecek" diye konuştu.

Herşey dahil sistemini de eleştiren Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Kahya, "Her şey dahil sisteminin Turizmin bazı birimlerine verdiği zarar söz konusu. Tatil köylerinde her şey dahil sistemi uygulanmalı. Ancak otellerde bir başka formül bulunmalı diye düşünüyorum. Tatil köyleri Her şey dahil sistemine uygundur. Ancak , oteller bu sistemi değiştirmeli. Otele gelen müşterinin otel dışına çıkmaması kentin turizm sektöründen katkı almamasına neden oluyor. Kentle turistik tesis arasında bir köprü kurmak lazım. Bunu yapacak da şüphesiz işletmeciler değil. Seyahat acenteleri ve tur operatörleri. Mağazalar yerine müşterilerini kente götürürlerse Antalya’da bu pastadan nasibini alabilir" dedi.


ÇEVRE ÇOK ÖNEMLİ
Çevreye önem verilmesi gerektiğini ısrarla vurgulayan Kahya, "Çevreye çok büyük önem vermemiz lazım. Uzun yıllardır çevre ihmal ediliyor. Antalya’da mavi bayrak sayısı giderek azalıyor. Bu konuya çok dikkat edip derlendirilmesi gerekiyor. Çevreyi ve doğayı katledersek turizmi yok ederiz. Turizm bir pamuk ipliği gibidir. Çevreye verilecek zarar ile 10 milyar dolarlık girdi sağlayan Akdeniz bölgesinde her şey biter" diye konuştu.

Halil Öncü - Kenthaber / Antalya
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2005 Perşembe 11:22:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?