21
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Noel Baba Ödülü Rahibe'nin

23. Uluslararası Dünya Barışı faaliyetleri kapsamında, Antalya Noel Baba Vakfı tarafından düzenlenen 2005 Noel Baba Barış Ödülü ABD'li Rahibe Jeannine Gramick'e verildi.

Antalya Falez Otel'de gerçekleşen Noel Baba Barış Ödülü Gala Gecesi'ne yurt dışından ve yurt içinden birçok davetli katıldı. Gece Antalya Devlet Opera ve Bale Sanatçısı Elif Akıncı ve Antalya Güzel Sanatlar Fakültesi Konservatuvar Öğretim Görevlisi Fritz Kaas'ın verdiği mini konserle başladı. Elif Akıncı ve Fritz Kaas'ın verdiği konser gala gecesine katılanlar tarafından beğeniyle dinlendi.

Konser sonrası 2005 Noel Baba Barış Ödülü'ne layık görülen Rahibe Jeannine Gramick, "barış mesajı" verdi. Gramick, "23. Uluslararası Dünya Barışı Faaliyetleri kapsamında bu gala gecesinde bulunmakla kendimi ayrıcalıklı hissediyorum ve St. Nicholas yortusunda Antalya'da bulunan Noel Baba Vakfı tarafından verilen 2005 Noel Baba Barış Ödülü'nü almaktan dolayı onur duyuyorum. Noel Baba Vakfı'nın büyük bir cesaretle 2005 yılı faaliyetlerinin teması olarak 'Barış Yolunda Cinsel Kimlikler'i seçmesi takdire şayandır" dedi.

Konuşmasına devam eden Gramick, "Ben, Amerika Birleşik Devletleri'nden Katolik bir rahibeyim ve 1971 yılından beri lezbiyen ve gaylerin adil yaşamaları için çalışıyorum. O zamanlar, ben Pennsylvania Üniversitesi'nde Matematik bölümünde okurken Dominic adında genç bir homoseksüelle tanışmıştım. Sonradan onunla iyi arkadaş olduk. Bana cinsel tercihi yüzünden ailesi, Katolik kilisesi ve toplum tarafından nasıl dışlandığını anlattı. Üniversite kampüsünde Anglikan Kilisesi'ne gidiyordu, çünkü piskoposlara ait kilisede, homoseksüeller için bir rahip vardı. Kilisemin gay ve lezbiyenlere yardım için ne yaptığını biliyordum. Başrahipler beni lezbiyenlerin ve gaylerin huzuru, anlaşılması ve eşitliği için çalışmak amacıyla rahibeliğe atadılar. Bu görevim, 35 yıldır devam etmektedir" diye konuştu.

Rahibe Jeannine Gramick, "35 yıl boyunca kilisemde homoseksüellikle ilgili birçok değişim yaşandı. Kilisemin piskoposları, şimdi 'Homoseksüeller de diğer insanlar gibi temel insan haklarına sahiptir ve bu haklara ön yargıyla bakılmamalıdır. Saygı görme, dostluk kurma ve adil muamele görme hakları vardır. Hıristiyan toplum içerisinde etkin bir role sahip olmalıdırlar. Kilisemin önde gelenleri, farklı cinsel tercihleri olan insanları dövülecek ve aşağılanacak düşmanlar olarak değil; saygıyı ve dostluğu hak eden kişiler olarak görmemiz gerekir' diyorlar. Cinsiyetini kabul etme özgürlüğü temel bir insan hakkıdır. Ancak tüm insanların insan haklarına saygı gösterebildiğimiz zaman barış sağlanacaktır. Kişisel ilişkilerimizde barış yoksa dünyada da barış olmaz. İnsanlar birbirlerine sevgilerini ve bağlılıklarını ifade etmedikçe kişisel ilişkilerde de barış elde edemeyiz. Sevgi ifadelerimize saygı göstermeliyiz" diyerek sözlerini bitirdi.

Rahibe Jeannine Gramick'e Noel Baba Vakfı'na ait sertifika Noel Baba Barış Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Muammer Karabulut tarafından takdim edilirken, 2005 Noel Baba Barış Ödülü'nü ise Antalya Vali Yardımcısı Necdet Özeroğlu verdi. Ödül töreninden sonra Türk Sanat Müziği Sanatçısı Tamer Kaya seslendirdiği parçalarla izleyenleri büyüledi.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 11:28:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?