21
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Turizmi zor günler bekliyor

Turizm Gazeteci ve Yazarları Derneği (TUYED) ile Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB)’un geleneksel olarak düzenledikleri ve Antalya’da üçüncüsünün düzenlendiği  2005’de Turizmde durum ve 2006’dan beklentiler konulu Tur operatörleri Toplantısı Lara’daki Marmara Hotel’de gerçekleştirildi.

Çok sayıda turizmci , tur opratörü ve otelci ile sektör temsilcilerinin katıldığı toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Antalya Tanıtm Vakfı (ATAV ) Başkanı Nizamettin Şen’in yöneticiliğini yaptığı toplantıda TUI Türkiye’den Melih Yetiş Limit Tour’dan Korkut Oray , Astral- Bastıyalı Tour’dan Hasan Dirik, Tarhan Turizm’den Yurdakan Tarhan, A Class Tour’dan Refet Kayakıran ve Öger Tours’dan Uğur Akça katılarak 2005 yılı ve 2006 yılı beklentilerini katılımcılar ile paylaştılar.

Toplantı öncesi görüşlerini açıklayan Turizm Gazeteci ve Yazarları Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu Antalya’da olmaktan ve sektördeki gelişmeleri paylaşmak ve 2005 yılı ile 2006 yılı beklentilerini açıklayacak olmanın dernek adına mutluluğu nu yaşadıklarını belirtirken, "Türkiye’nin 2005 yılını turizmde iyi geçtiğini, ancak 2006 da durumun zor olabileceğini söyleyebiliriz. TUYED olarak hazırladığımız raporda Ziyaretçi ve gelirde bu yıl yüzde 20’lerde gerçekleşen artışın 2006’da tek rakamlı oranlarda gerçekleşebileceği belirtiliyor. Hazırladığımız Raporda , Türkiye’nin en çok ziyaretçi gönderen ikinci konumdaki BDT ülkelerinde 2006 da önemli gelişmeler olacağını çekiyor" diye konuştu.

TUYED Raporunda, 2006 yılının turizm için 2005 yılı rahat geçmeyeceği, Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk sektörde ziyaretçi ve gelirde bir duraklamaya yol açacağı, Türkiye’de 2005’te turizmde yakalanan yüzde 20’lik arştın, 2006’da tek haneli olacağı açıklandı. Ayrıca açıklanan TUYED Raporunda, Avrupa’da pazardaki daralmayla rekabetin kızışacağı, Türkiye’nin 2006 turizm sezonunda içki yasağı uygulamaları ve yatırım indirimi açıklamalarıyla girdiğini ve 2006’ya girilirken tur operatörleri ve tatilci tüketiciler, Türkiye’yi giderek büyüyen altyapı sorunlarının olduğu da açıklandı.

TUR OPERATÖRLERİ NELER SÖYLEDİLER?

TUI Türkiye - Melih Yetiş : Kısa bir süre önce İspanya ve Kanarya adarlındaydım. Heniz döndüm. Burada 100’e yakın tesisi ile birçok bölgeyi gezme fırsatı buldum. Altyapıya büyük önem veriyorlar. 2005 yılında % 12 lik bir artış yakaladık. Bu rakamı 2006 ‘da ortalama pazara göre %15-30 arasında bir artış bekliyoruz. Pazar olarak Belçika ve Hollanda pazarından büyük bir artış bekliyoruz. Özellikle Belçika ciddi bir Türkiye destinasyonu oldu. Alman pazarı ise geçtiğimiz yıl geçmesini bekliyoruz.

Limit Tour - Korkut Oray : 2005 yılında en çok paralayan Pazar Hollanda pazarı idi. Hala öyle. Hollanda da Türkiye birinci sırada. İspanya ikinci ve Yunanistan da üçüncü sırada. 2 Pazar İspanya ile Türkiye arasında 220 bin PAX. Fark var.Onur vakası ile büyük bir düşüş yaşamıştık. 2006 yılında Türkiye yine birinci sıradaki yerini koruyacaktır. Yunanistan2ın İspanya’yı geçmesi muhtemel. 2005’de 850 bin kişiyi getirdik. Bu artış 2006’da % 12-13 arasında artmasını bekliyoruz.

Astral- Bastıyalı Tour- Hasan Dirik :İskandinav pazarının vazgeçilmezi Türkiye diyebilriz. 2006 yılında % 29 artış bekliyoruz. 171.626 PAX getirmeyi planlıyoruz.

Tarhan Turizm - Yurdakan Tarhan : İran pazarının yerleşik tek tur operatörüyüz. Suriye’de de aynı. Yeni pazarlar oluşturmak hedefindeyiz. İran’lı turistler oldukça kaliteli turistlerden oluşuyor. Harcamasını seviyorlar ve iyi de para bırakıyorlar. Mart ayında başlayacak havayolu şirketimiz ile İran ‘a direk uçuşlar düşünüyoruz. Mart ayında uçuşlarımız başlayacak. Tğrkiye2ye 50 binin üzerinde İranlı turist getirdik. Bunların 6 bini Antalya.3ya geldi. 50 bin sayısını önümüzdeki yıl direk uçuşlarla 150 binlere taşımak istiyoruz. İranlılar ile çok benzer bir yapımız var. Ayrıca öyle bombalardan, terörden falan etkilenen bir millet değil. Bu bakımdan bayağı rahat bir durum çiziyor. 2006’de % 25 lik bir büyüme hedefliyoruz.

A Class Tour - Refet Kayakıran : Rusya’da Türk tur operatörleri büyük işlere imza atyorlar. Bunu başta söylemek gerekiyor. Rus pazarında last minute pazarı oldukça önem kazanmaya başladı. Ayrıca Mısır pazarını da biz kendi kendimize rakip haline getiriyoruz. Buna dikkat etmemiz gerekiyor.

Öger Tours - Uğur Akça : 2005 yılına çok iyi başladık. Taki Temmuz ayı ortasına kadar. Temmuz ayında 3500 PAX’lardan Temmuz sonrasında 1500 PAX.lara geriledik. Buna rağmen artış olarak % 18-19 larda tamamladık. Kötü diyemeyiz ama daha yüksek olabilirdi. Temmuz ayında düşüşün nedenlerini ise şöyle sıralayabilirim: Antalya’daki bombama olayları, Almanya’daki seçimler ve yeni yönetimin başa geçmesi, Almanya’daki ekonomik durumlar ve Kumköy , Side gibi bölgelerdeki alt yapı eksiklikleri arıtma tesislerinin olmaması ve denizin kirli olması, İsrail’in Türkiye’ye yönelik uyarıları ve bunların basına yansıması sonrası olabileceğidir. 2006 için hedeflerimize gelince. Önlemlerimizi aldık. Bunların yanı sıra Anadolu Turları katalogu çıkardık. Ayrıca Erken rezervasyonlar yapılması amacıyla 31 ocak’a kadar indirimler uygulamaktayız.






Halil Öncü - Kenthaber / Antalya
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2005 Pazar 17:01:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?