21
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Uluslararası dolandırıcılık çetesine darbe

Şebekenin, yabancı uyruklu turistlerin kredi kartlarını kopyalamak suretiyle Ocak-Temmuz 2004 tarihleri arasında ATM’lerden yaklaşık 650 bin euro tutarında para çektiği tespit edildi.
2004 yılı başından itibaren Türkiye’ye gelen yabancı turistlere ait kredi kartı bilgileri ve PIN kodlarının yasadışı yollarla temin edilmesi ve bu bilgilerin "Beyaz Plastik" denilen kartlara aktarılması suretiyle Türkiye veya yurtdışındaki ATM’lerden para çekilmesi olaylarında artış gözlendi. Bunun üzerine Daire Başkanlığı ve Antalya Emniyet Müdürlüğü görevlilerince çalışma grubu oluşturuldu.


Yapılan çalışmalar ve tespitler çerçevesinde, Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu şahısların turizmin yoğun olduğu Antalya, Manavgat ve Serik’de kurulan ve yetkisiz döviz işlemleri yapıldığı sırada kredi kartlarının kopyalandığı, şifrelerinin elde edildiği, şahısların organize şekilde hareket ettikleri tespit edildi. Bu şahıslara ait şirketlerin Antalya’nın değişik yerlerinde Post Office işlettiği, Post Office yazılı işyerlerine gelen yabancı müşterilere ait kredi kartı bilgilerinin kopyalandığı ve kopyalanan kart bilgilerinin manyetik alanlı mağaza, clup ve boş plastik kartlara aktarıldığı, bu şekilde değişik yerlerdeki ATM’lerden Ocak-Temmuz 2004 tarihleri arasında yaklaşık 650 bin euro tutarında para çekildiği tespit edildi.


Dolandırıcılık olayına karışan şahısların kimlik ve yer tespitleri yapıldıktan sonra Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Antalya Emniyet Müdürlüğü ve Antalya İl Jandarma Komutanlığı görevlileri tarafından 1 Eylül 2004 tarihinde eş zamanlı başlatılan Beyaz Dalga isimli operasyon neticesinde; cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, oluşturulan teşekkül vasıtasıyla kredi kartı bilgilerini teknik cihazları kullanmak suretiyle kopyalamak ve şifrelerini almak, bu bilgileri hazırlamış oldukları boş kartlara yüklemek kartları kullanmak suretiyle uluslararası düzeyde dolandırıcılık yapmak ve kart bilgilerini başka suç gruplarına satarak haksız menfaat temin etmek suçlarından 1’i yabancı uyruklu toplam 25 kişi yakalandı. Yakalanan şahıslarla beraber kredi kartı dolandırıcılığında kullandıkları çok sayıda cihaz, başkalarına ait kimlikler, 1 adet el yazması 1800’lü yıllara ait Kuran’ı Kerim, 7 gram esrar, 3 bin 286 adet Extasy hap, 6 adet 9 mm. çaplı mermi ele geçirildi.


M.Ş., M.S., F.S.Ö., E.B., C.K., S.Ş., M.D., M.T., U.B., C.Ö., S.Ş., İ.K., E.G., M.G., H.M., İ.S., F.S., M.G., Ö.M., A.B., D.Y., M.D., U.Y. ve E.E. ile ismi açıklanmayan yabancı uyruklu bir bayan, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’nden alınarak Antalya Adliyesi’ne sevk dildi.

ANTALYA (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2004 Pazar 14:43:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?