8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Üreticilere 'kuş gribi' eğitimi

Burdur Tarım İl Müdürü Kadir Güven, kentte kuş gribi hastalığının bulunmadığını bildirdi.

Balıkesir'in Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde açık hindi besiciliği yapan bir işletmede "kuş gribi" hastalığına rastlanması nedeniyle Burdur Tarım İl Müdürlüğü tarafından üreticileri bilgilendirmek amacıyla eğitim toplantısı düzenlenecek.

Konuyla ilgili bilgi veren Tarım İl Müdürü Kadir Güven, Burdur'da kuş gribinin bulunmadığını kaydetti. Güven, her hayvanda görülebilen hastalığa yoğun olarak kanatlılarda rastlandığına dikkat çekti.

Burdur'da köy tavukları hariç 22 işletmede 130 bin kanatlı olduğunu ifade eden Güven, "Üreticilerimizin belirtilen genel kurallara uyması gerekiyor. Panik yapmayalım; ancak tedbirlerimizi de tam olarak alalım. İşletmelere ucuz bile olsa yeni hayvan sokulmaması gerekiyor.

Giriş çıkışlarda dezenfekte edilmesi ve camların tel örgülerle kapanması çok önemli. Diğer yandan kümeslerin ziyaretçilere yasaklanarak yumurta satışında violler, satıldığı yerde kalmalı tekrar kullanımı olmamalı" dedi.

Kadir Güven, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca tüm Türkiye'de olduğu gibi Burdur'da da köy tavuklarıyla 'çıkma' tabir edilen ıskarta tavukların pazarlarda satışının ikinci bir emre kadar yasaklandığını açıkladı. Güven, "İl, ilçe ve belde belediyeleri zabıta ekipleri denetimlerini artıracak. Diğer kolluk kuvvetlerinin de desteğini alıyoruz.

Bu tedbirlerin yanı sıra vatandaşların da duyarlı olmasını bekliyoruz. Amacımız panik yaratmak değil, olası hastalığa karşı Burdur'u korumak" şeklinde konuştu.

Hastalığın muhtemel bulaşma riskini önlemeye yönelik üreticileri eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Güven, 14 Ekim'de tüm işletme sahipleri, köy muhtarları, veteriner hekimler, ilgili kişi ve kurumlara, Burdur Veteriner Fakültesi ve diğer üniversitelerden bilim adamlarının da katılacağı geniş çaplı eğitim verileceğini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 14:36:12
Güncelleme :13 Ekim 2005 Perşembe 21:18:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?