9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Rekora son sürat

Guinness rekorlar kitabına girebilmek için 25 Eylül 2005 Pazar günü 12 bin 269 kişi ile yapılacak olan Teke Yöresi Halk Oyunları rekor denemesi son sürat sürüyor.

Burdur Vali'si Can Direkçi önderliğinde çalışmaları sürdüren Burdur'un 11 İlçesi 26 Beldesi 208 Köyü ve 280 okulda CD'ye alınan öğretici kasetlerle çalışmalar sürüyor. Avukat Mustafa Karaca'nın hazırladığı teke yöresini canlandıran 2 maket teke ilk kez Burdur Lisesi öğrencileriyle buluştu. 500 kişiyle katılacak olan lise öğrencileri halk oyunlarını 2 maket teke eşliğinde yaptı.

Teke zortlatması oyunuyla rekor deneyecek Burdur, Mustafa Karacan'ın teke kültürü konusunda yaptığı açıklamada, "Yaban keçileri gruplar halinde yaşarlar. Yaşlı erkek tekeler ise genelde tek yaşar ve Eylül-Ekim aylarında haremlerini kurmaya başlarlar. Karaca, bu zamanda yaşlı tekeler haremlerini kurmak için diğer yaşlı teke ve genç erkekler arasında kıyasıya dövüşler olur ve bu dövüşler kafa kafaya vurma şeklindedir. Kayalar üzerinde olan bu düğüş sırasında, tekeler ayaklarını yere vurarak çıkardıkları ayak sesleri ve bu seslere karışan boynuz şakırtısından oluşan bu harmoniye teke zortlatması olarak ifade edilmektedir ki, bu harmoniye uygun olarak özellikle Burdur İli'nin Dirmil yöresinde oynanan kıvrak ve hareketli bu folklora teke zortlatması denilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2005 Salı 06:53:18
Güncelleme :20 Eylül 2005 Salı 12:15:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?