7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Ayakkabıcılığın sorunları

Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) Danışma Kurulu Başkanı Kemal Altunay, bugüne kadar avantaj olarak görülen kayıtdışı yapılanmanın, artık dezavantaja dönüştüğünü söyledi.

Antakya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Toplantı Salonu'nda Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri İyileştirme ve Geliştirme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) katkılarıyla ayakkabı imalatçılarına yönelik düzenlenen seminerde konuşan Altunay, yapılan bir takım çalışmalarla ayakkabıcılık sektörünü ayağa kaldırmak istediklerini söyledi. Mesleğin hakkettiği yere ulaşması gerektiğini belirten Altunay, "Bu amaçla Antakya'da ayakkabıcılık sektöründe çalışanları bilgilendirmek için KOSGEB'in katkılarıyla seminer düzenledik. Sektörde belirlenen hedeflere ulaşabilmek için özveri ve inancın yanı sıra finans da gereklidir. Finans olmadan amaca ulaşmak çok zor olur. İş yerleri kayıt altına alınarak çeşitli finans kaynaklarından daha rahat faydalanabilmek mümkündür. İşverenlerde bunun bilinciyle vergi kaçırma olgusundan uzaklaşmaya başlamışlardır. Bugüne kadar avantaj olarak görülen kayıtdışı yapılanma artık dezavantaja dönüşmüştür. Bizler sektör olarak taşıdığımız gücün farkında değiliz. Birlikte hareket ederek bu gücü doğru yönde kullanabiliriz" dedi.

Seminere konuşmacı olarak katılan KOSGEB Danışmanı Ali Doğaner ise Türkiye'de bir çok sektörde olduğu gibi ayakkabıcılık sektöründe de doğru verilere ulaşmanın kolay olmadığını belirterek, "Elde ettiğimiz bazı verilere göre Türkiye'de 1999-2004 yılları arasında 100 milyon çift ayakkabı üretilmiştir. Ancak Türkiye ayakkabıcılık sektörünün üretim kapasitesi 220 milyon çift olarak belirtilmektedir. Sektörde 20 bin kişi sanayi tipi işletmelerde, 280 bin kişi ufak işletmelerde olmak üzere 300 bin kişi istihdam edilmektedir. Türkiye, ayakkabıcılık sektörü İtalya'nın ardından Avrupa'da 2. sırada, dünyada 9. sırada yer almaktadır. Bütün bu kapasiteye rağmen, sektör çok küçük oranlarda ihracat yapmaktadır. Sektörde muazzam bir atıl kapasite vardır. Yapılacak olan çalışmalarla, 2000 yılında Çin'in gerçekleştirdiği atılımın bir benzerini Türkiye'de, ayakkabıcılık sektöründe gerçekleştirebilir. Daha iyi tanıtım ve ticari anlaşmalar yapılarak, sektörde atıl kalan kapasite kullanıma açılabilir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Mart 2006 Salı 20:25:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?