6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Vekilden balıkçılara öneri

CHP Hatay Milletvekili Abdulaziz Yazar, İskenderun Körfezi'nde avlanan balıkçılara, AB yardımlarından faydalanmak için birlik oluşturup, proje üretmelerini önerdi.

İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi'nde balıkçılarla görüşen Yazar, tarımdan sonra, ülkenin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına karşın su ürünlerinde de ithalatın ihracatı katladığına işaret ederek, parti olarak tarımdan sonra balıkçının da sorunlarının tespiti için bölgelerde çalışma başlattıklarını, elde edilecek verileri Meclis Araştırma Komisyonu'na taşıyacaklarını kaydetti.

AB uyum yasaları çerçevesinde uluslararası standart getirilen Türkiye'deki balıkçının bilgi, teknik ve donanımı açısından 39 maddelik eksiğinin tespit edildiğini ifade eden Yazar, "AB, uyum yasaları çerçevesinde standartları yakalamak için yardım ve destek vermekte. Balıkçılarımızın da bu imkandan faydalanmaları için birlik oluşturması gerekir. Birlikler aracılığıyla üretilecek projelerle geri ödemesiz maddi yardım verilecektir. Körfez balıkçısı da tekne büyüklüğü, donanımı konusunda destek alabilir" dedi.

Körfez balıkçılarının Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'ndan dolayı uğradıkları zararı şirketten tahsil ettiklerini, aynı zarara uğrayan İskenderun'daki balıkçıların da dava açarak haklarını alabileceğini ifade eden Yazar, "Yörede balıkçılığın zarara uğraması halinde fon oluşturulmuş. Yumurtalık, Ceyhan bölgesinde talepte bulunanlar mahkemeye başvurarak zararlarını tahsil ettiler. Ancak uğradıkları zararın altında paralar aldı. Bu durumda İskenderun balıkçısı da uğradığı zararı mahkemeye başvurarak karşılayabilir. Bir an önce balıkçımız avukat temin ederek, dava açıp hakkını aramalıdır" diye konuştu.

CHP Hatay Milletvekili Abdulaziz Yazar, İskenderun Körfezi'nde uzun süre kaldıktan sonra içerisindeki atıkla birlikte batan M/V Ulla gemisinin yükünün çıkarılması konusunda İspanya'dan kaynak gelmesine karşın çalışmaların karambole getirildiğini ileri sürerek, "Denizin dibindeki atığın ölümcül olmadığı bilgisine sahibiz. Kaynak gönderilmesine rağmen gemi de yük de denizin dibinde. Para gönderildi, ancak kime peşkeş çekildi bilmiyoruz. Ayrıca İskenderun Körfezi çöplük değil. Bunu herkes bilmeli. Konunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2006 Salı 13:26:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?