6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Limanın özelleştirilmesi

Danıştay 13. Dairesi, İskenderun Limanı`nın 36 yıl süreyle ihalede en yüksek teklif veren PSA-AKFEN Ortak Girişim Grubu`na devredilmesine ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesini durdurdu.

Liman İş Sendikası`nın Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü`ne ait İskenderun Limanı`nın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nca 36 yıl süreyle işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla yapılan ihaleyi sonuçlandıran 9 Eylül 2005 tarihli İhale Komisyonu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davada, ilk karar verildi.

Devralma işlemlerinin hukuki geçerlilik kazanabilmesi için Rekabet Kurulu`ndan izin alınmasının zorunluluğuna işaret edilen kararda, ``Söz konusu limanın bu aşamada, PSA-AKFEN Ortak Girişim Grubu`na devredilmesine olanak bulunmadığından, dava konusu ihale komisyonu kararının belirtilen kısmı, hukuki dayanaktan yoksun kalmıştır`` denildi.

Danıştay 13. Dairesi, bu gerekçeyle ihale komisyonunun kararının İskenderun Limanı`nın 36 yıl süreyle işletme hakkının PSA-AKFEN Ortak Girişim Grubu`na ihale şartları belgesi çerçevesinde devredilmesine ilişkin kısmının yürütmesini, dava esastan sonuçlanıncaya kadar oy birliği ile durdurdu.

Öte yandan, İskenderun Limanı ihalesinde en yüksek teklifi veren PSA-AKFEN Ortak Girişim Grubu, Rekabet Kurulu`nun, ``İskenderun Limanı`nın işletme hakkının bu gruba değil, Limar Liman İşletmeleri A.Ş`ye devredilmesine izin verilmesi yönündeki`` 20 Ekim 2005 tarihli kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı dava da karara bağlandı.

Danıştay 13. Dairesi, söz konusu Rekabet Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy birliği ile reddetti.

Liman-İş Sendikası, TCDD`ye ait Mersin Limanı`nın 36 yıl süreyle işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirmek amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nca 12 Eylül 2005`de yapılan ihale ile bu ihale sonucu ihale şartları belgesi çerçevesinde işletme hakkının devrine ilişkin 7 Kasım 2005 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı`nın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davada da ilk karar verildi.

Danıştay 13. Dairesi, her iki davada da yürütmenin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

Mersin Limanı 36 yıllığına PSA-AKFEN Ortak Girişim Grubu`na ihale edilmişti.

Danıştay 13. Dairesi`nin verdiği bütün bu kararlara karşı itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu karara bağlayacak.

Danıştay 13. Dairesi, söz konusu davaları daha sonra esastan sonuçlandıracak.
.
Yayın Tarihi : 16 Mart 2006 Perşembe 18:27:34
Güncelleme :29 Mart 2006 Çarşamba 11:03:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?