5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Sağlık Müdürlüğü'nden 'iyot' uyarısı

Isparta Sağlık İl Müdürlüğü, iyot yetersizliği, hastalıklarının önlenmesi ve tuzun iyotlanması konularıyla ilgili bir açıklama yaptı. 

İyotun insan vücudunda çok az bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli temel maddelerden biri olduğunu belirten Sağlık İl Müdürü Levent Yılmazer, yazılı açıklamasında, "İyot, tiroid hormonlarının sentezi için insanlarda gerekli temel bir öğedir. İyot eksikliği, önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir. 

Kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları, doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr, iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece bir kaçıdır. Ülkemizde toprak erozyonu, sel baskınları gibi nedenlerle su ve toprakta iyot yeterince bulunmamaktadır. Dolayısıyla da bu topraklarda yetişen besinlerden de vücudun ihtiyacı olan iyot yeteri kadar alınamamaktadır. İyot yetersizliği hastalıklarından korunmak için, sofranıza iyotlu tuz kullanın" ifadeleri yer aldı.
.
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2006 Çarşamba 10:46:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ünver Bücük IP: 88.240.212.xxx Tarih : 14.06.2006 20:41:06
Uyarı çok önemli ancak çözüm konusunda çok açık değil. Benim merak ettiğim madem besin zinciri ile yeterli iyot alamıyoruz, tek çözüm tuz ile alınması mıdır? Tuzsuz diyet uygulayanlar açısından bu eksiklik nasıl tamamlanmalıdır? Yaş gruplarına göre iyot eksikliği nasıl giderilmelidir? Bu konulara açıklık getirilirse sanırım uyarı daha faydalı olur. Teşekkürler.