4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Çiftçinin borçları yapılandırılcak

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, 1995 yılından bu yana borcunu ödeyemeyen 128 bin çiftçinin borçlarının yeniden yapılandırılacağını belirterek, çiftçilerin, yüzde 30'unu peşin ödemek kaydıyla, borcun geri kalanını yıl sonuna kadar istedikleri ayda ödeyebileceklerini söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) yapılan Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Mersin Bölge Müdürlüğü İstişare Toplantısı'na katılan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, 2003 yılında 3 milyon çiftçinin kredi borçlarının Ziraat Bankası ile yeniden yapılandırıldığını, ancak bazı çiftçilerin yapılandırmaya rağmen borçlarını ödeyemediklerini gördüklerini belirtti. Kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin yeniden bir yapılandırmaya ihtiyaç duyduğunu gözlemlediklerini ifade eden Yıldırım, "1995 yılından bugüne kadar borcunu ödeyemeyen çiftçilerin borçları, yüzde 30'unu peşin, kalanını da yıl sonuna kadar istedikleri ayda ödemek kaydıyla yapılandırıyoruz. Bu yapıldığı takdirde hiçbir icra işlemi olmayacak. Çiftçilerimizin borçları epeyce bir aşağı çekilmiş oldu. Çiftçilerimiz bu arzumuza olumlu başvuruda bulunursa bir milat teşkil edecek. Başbakanımızın da açıklamasından sonra yüzde 20 olan faiz yüzde 17'ye inecek. Çiftçilerimiz çağrıya kulak vermeleri halinde önemli kazanımlar elde edecekler. Ciddi şekilde Hazine, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası bu yıl da ciddi bir biçimde üreticilerimizi desteklemektedir.

Çiftçiler de borçlarına sahip çıkarak bunu değerlendirmeli. Ayrıca bu tür başvuruları yapan çiftçiler, borçlarını 1 taksitte ödedikleri takdirde bunlara yeni krediler de açılacak" dedi.
Yapılandırılması düşünülen borç miktarının 128 bin çiftçi üzerinden yaklaşık 300 trilyonluk bir borç olduğunu belirten Yıldırım, "Başlangıç tarihi bugünlerde belirlenecek.

Başlangıç tarihinden itibaren 3 ay içinde başvuran çiftçiler bundan istifade edecek. Sonradan başvuran çiftçilere de yıl sonuna kadar süre veriyoruz. Ödeme şeklini de çiftçi belirleyecek" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2006 Cumartesi 17:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?