4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Esnaf yapılandırmadan memnun değil

Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılması hakkındaki 5458 sayılı yasanın istedikleri gibi çıkmadığını belirten Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, yasanın af değil ödenmemiş borçlara yapılandırma getirdiğini söyledi.

ESOB'a bağlı meslek odalarının yöneticilerini yasa hakkında bilgilendirmek amacıyla yapılan toplantıda konuşan Birlik Başkanı Talat Dinçer, esnaf ve sanatkarın borçlarını yeniden yapılandıran yasanın 1 Nisan 2006 itibariyle yürürlüğe girdiğini kaydetti. Toplumda af olarak bilinen yasanın af değil ödenmemiş borçlara getirilen yeniden yapılandırma olduğuna işaret eden Dinçer, yasadan beklentilerinin çok daha fazla olduğunu ifade etti.

Dinçer, açıklamasında, "Biz istiyorduk ki, geçmiş asıl borçlarımız sabit kalsın, faizlerinde indirim sağlansın, böylelikle borcunu ödeyemeyen esnafımız rahatlasın. Açıkçası vergi barışı gibi bekliyorduk. Yapılandırma istediğimiz gibi olmayıp bu düzeyde kaldı" dedi. Prim borcu olan sigortalılardan almadığı sağlık hizmetinin ve faizinin kesilmemesi yönündeki taleplerinin de komisyonda kabul edilmesine rağmen, genel kuruldan geçmediğine dikkat çeken Dinçer, emekli sigortalılardan yüzde 10 destek priminin kaldırılmasının da gözardı edildiğini dile getirdi. Talat Dinçer, "Yasa genellikle çok eskiden Bağ-Kur'a girmiş ve emekliliği hak etmiş olanlarla peşin ödemede bulunanlara kolaylık getiriyor. Bunun dışında pek cazip tarafı yok. Bunların gözardı edilmesi de esnafın beklentisini kırdı" diye konuştu.

Toplantıya katılan Bağ-Kur İl Müdürü Mustafa Görgen de 31 Mayıs 2006 tarihinde sona erecek yeniden yapılandırmadan yararlanmak isteyenlere en iyi şekilde hizmet vermek amacıyla, kurumlarının hafta sonları da açık olacağını bildirdi. SSK İl Müdürü Aydın Er ise, SKK'daki yeniden yapılandırma hakkında bilgi verdi. SSK'da yeniden yapılandırma kapsamına giren borçluları, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar, sermayesinin yüzde 50'den fazlası belediyeye ait şirketler, özel sektör işverenleri, isteğe bağlı sigortalılar, noterler olarak sıralayan Er, bu yapılandırmanın öncekilere oranla daha fazla kolaylık sağlandığını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2006 Salı 20:59:07
Güncelleme :12 Nisan 2006 Çarşamba 19:24:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?