4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Göksu vadisinde günde yüz ton erik satılıyor

Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Göksu Vadisi köylerinde, günde 100 ton erik alım-satımı yapılıyor.

Değirmendere, Keben, Sabak, Karahacılı, Kargıcak, Evkafçiftliği, İmambekirli, Bükdeğirmeni köylerinde üretilen eriklerin alım-satımı, Silifke Erik Üreticileri Birliği'nin kurduğu Değirmendere Köyü girişindeki yeni yerde yapılıyor. Kalitesine göre kilosu 2.5 ile 3.5 YTL arasında değişen fiyatlardan alınan erikler, özel paketlere konulduktan sonra İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere gönderiliyor. Alım ise üretici ile tüccarlar arasında sıkı bir pazarlıktan sonra yapılıyor.

Birlik Başkanı Mustafa Göktaş, "Birlik kurulmadan önce alımın sadece Değirmendere Köyü merkezinde, Silifke-Konya Karayolu kenarında yapılması nedeniyle büyük bir tehlike ortaya çıkıyordu. Birliğimizi bu yıl kurduk ve köyün girişindeki boş arazide tüccarlarımız için yer yapıp, üreticilerimizin eriklerini rahatlıkla satabileceği bir alan oluşturduk. Şimdi üreticilerimiz de tüccarımız da memnun" diye konuştu.

Erik alanlarını mevcut erik çeşidiyle çoğaltmak yerine çeşidi artırarak erik sezonunu uzatmak gerektiğini kaydeden Göktaş, "Çünkü mevcut erik çeşitlerinin hasadı nisan ayının sonunda başlayıp mayıs ayının ilk haftasında sona eriyor. Hasat dönemi de ortalama 20 gün oluyor.

Birlik olarak biz de arz talep dengesine alternatif olarak yeni erik çeşidi araştırmasına başladık. Alara gibi firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor ve bu tür erik fidelerinin teminine gidip, üreticilerimizi yeni erik çeşidi ekimine teşvik edeceğiz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2006 Perşembe 12:44:36
Güncelleme :20 Nisan 2006 Perşembe 12:51:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?