2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Kur riski yönetimi semineri

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Karteper, dövizin genelde tüccar, yatırımcı ve spekülatörler tarafından tercih edildiğini belirterek, dolayısıyla yalnızca Türkiye'de değil, dünyada da kur riski bulunduğunu söyledi.

MTSO Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Kur Riski Yönetimi" konulu seminerde konuşan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Karteper, 2001 yılının Şubat ayında yaşanan şok devalüasyonun ardından Türkiye'nin dalgalı kur sistemi tercihini yapmak zorunda kaldığını belirtti. Karteper, "Döviz genelde tüccar, yatırımcı ve spekülatörler tarafından tercih edilmektedir. Dolayısıyla yalnızca ülkemizde değil, dünyada da kur riski bulunmaktadır. Euro-dolar paritesindeki son yıllarda yaşanan dalgalanmalar da bunun en önemli göstergesidir" dedi.

Döviz kuru riskinin özellikle ticaret yapanların ciddi bir sorunu olduğunun altını çizen Karteper, "İhracatçının alacağı döviz cinsinden olmasına karşın borçlarının önemli bir bölümü TL cinsindendir. Döviz kurları aşağı doğru hareket ettikçe ihracatçı zarar etmektedir. Aynı şekilde ithalatçının da genelde alacağı TL'dir, ancak borcu döviz cinsindendir. Döviz aşağıya doğru hareket ederse, kar etmektedir. Ancak bunun tersi olma ihtimali de vardır" diye konuştu.

Risk kavramının ilk olarak 1971 yılında ortaya çıktığını belirten Ekonomi Yazarı Uğur Civelek ise, Türkiye'de yaşanan kur politikalarına değinerek, bir yatırımcının buna dayanabilmesinin mümkün olmadığını, piyasanın adeta bir kumar oynadığını söyledi.

Civelek, "Örnek olarak düşük risk oranının yüzde 5 ile 10 arasında olduğu düşünülürse, yüksek risk yüzde 50 kazandırır, yüzde 50 kaybettirir. Kurun ne zaman yükseleceği, ne zaman düşeceği belirsizdir. Bunun en iyi örneği 1994 yılında 14 bin 500 olan kur riskinin 3 ay içerisinde 40 binlere yükselmesidir" şeklinde konuştu.

Uğur Civelek, teknik yollarla kur riskine karşı neler yapılabileceği konusunda işadamları ve uzmanlara ayrıntılı bilgi verdi.

.
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2005 Salı 16:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?