2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Mersin ekonomisi değerlendirildi

Mersin Genç İşadamları Derneği (MEGİAD) Başkanı Kasım Tanrıöver, son 20 yıldır ekonomik açıdan ciddi problemler yaşayan Mersin'in, kimlik arayışı içinde olduğunu söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında, Mersin ekonomisini değerlendiren MEGİAD Başkanı Kasım Tanrıöver, ülkede yıllardır süren kriz ekonomisinin yarattığı tahribatın artık yavaş yavaş silinmeye başladığını belirterek, 40 yıldan beri ilk kez ekonomik istikrarın sağlandığı bir döneme girildiğini kaydetti. Mersin'in de son 20 yılda ekonomik açıdan çok ciddi problemler yaşadığını dile getiren Tanrıöver, Mersin'in tüm Türkiye'de özel bir yeri olduğunu belirterek, "Mersin ili Türkiye'de yaşayan herkesin gıpta ile baktığı bir il ve diğer illerimiz arasında bilinirliği çok yüksek illerimizden biri. Mersin'i kısaca şu şekilde tanımlayabiliriz. Kimliğini bulamamış bir şehir. Mersin bir sanayi şehri midir? Maalesef hayır. Mersin bir turizm şehri midir? Hayır. Mersin istenildiği düzeyde ticaret şehri midir? Buna da evet demek gerçekten zor. Yakın çevremizde birçok ilde tam bir sanayileşme hamlesi başlamışken, biz şehir olarak bunun çok gerisinde kalmış bulunmaktayız. Şehrimizin önemli geçim kaynaklarından olan tarım zaten tüm ülkemizde günden güne gerileyen bir sektör. Ülkemizde yaşanan bu gerileme il olarak bizi de gerçekten çok etkilemektedir. Tarımda sürekli artan girdi fiyatları karşılığında neredeyse 3 senedir düşüş trendine giren ürün satış fiyatları şehrimiz için önemli bir ekonomik gerilemeye neden olmuştur. Ayrıca tesktilde de son dönemde üretimi durdurma kararı ile sonuçlanmıştır. Mersin Limanı'nda yaşanan verimsizlik ve bundan dolayı çevre limanların gerisinde kalması, şehrimiz açısından bir kayıptır. Ancak bu kadar sorunu göçe bağlamak çok büyük bir hata olacaktır. Göç eden vatandaşlarımız şu anda geri dönse bu problemlerin çözüleceğini kimse garanti edemez. Ayrıca şunu da unutmamak gerekir ki, bu vatandaşlarımızı 20 senedir topluma kaynaştıramayan, onların sosyal problemlerini çözemeyen gene bizleriz" dedi.

Bütün bu sıkıntıların Mersin'in kaderi olmadığını ifade eden Tanrıöver, tüm dinamiklerin biraraya gelip bu sorunları nasıl aşabileceğine karar vermesi gerektiğini söyledi. MEGİAD olarak misyonlarının, güzel olanı, doğru olanı desteklemek olduğunu kaydeden Kasım Tanrıöver, şöyle devam etti:

"Bugün şehrin geleceğinde rol oynayan aktörlerin birçoğu bundan 10-15 sene sonra bu sahnede olmayacaklardır. Ama bizler 10-15 sene sonra hala bu şehir için çalışıyor olacağız. Hala bu şehre istihdam sağlıyor olacağız ve en önemlisi hala bu şehir için risk alıyor olacağız. Vizyonumuz çok açıktır. Bu vizyonu zaten Atatürk bundan 80 sene evvel belirlemiştir; 'Mersinliler Mersin'e sahip çıkınız'. Biz de vizyonumuzu bu sözden feyz alarak oluşturduk. Geleceğimiz için Mersin'e sahip çıkmak. Tüm Mersinliler'i gelecekleri için Mersin'e sahip çıkmaya davet ediyoruz.

.
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2005 Cumartesi 17:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?