4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

MESOB'dan ilginç öneri

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Talat Dinçer, plansız ve programsız açılan iş yerlerinin esnaf enflasyonuna neden olduğunu söyledi. 

Adana Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan Vekili Selahattin Çırak ile yönetim kurulu üyeleri, MESOB Başkanı Talat Dinçer'i makamında ziyaret etti. Ziyarette, yaşanan ekonomik kriz sonrası işsiz kalan insanların büyük bölümünün girişimci olma yolunu seçtiğine dikkat çeken Dinçer, bunun da bazı olumsuzlukları beraberinde getirdiğini belirtti. İşsiz kalan kesimlerin küçük de olsa bir iş yeri açarak geçimini idame ettirme çabasına girdiğinin altını çizen Dinçer, "Maalesef durum böyle olunca, her sokakta yan yana aynı sektörden iş yerleri açıldı. Herkes birbiriyle rekabete girince kepenk kapatmalar çoğaldı. Bunun önüne geçilmesi için esnaf sayısının geçici de olsa dondurulması gerekmektedir" dedi. 

Nüfus yoğunluğu dikkate alınarak, aynı yerde aynı sektördeki iş yerlerine yerel yönetimlerce ruhsat verilmemesi gerektiğini ifade eden Dinçer, "Yine vergi daireleri, 'Vergi kaydı olsun da ne iş yaparsa yapsın' zihniyetiyle hareket etmekte, kendisine başvuran herkesi vergi kaydı altına almaktadır. Bir iş yeri açan kişi en son bize gelip kaydını yaptırmaktadır. Bunun yerine iş yeri açma ruhsatı veren belediyeler ve vergi daireleri, içerisinde esnaf temsilcilerinin de bulunduğu bir komisyonla hareket edip, planlı, programlı, nüfus yoğunluğunu dikkate alarak, belirli aralıklarla, aynı sektördeki insanların yan yana gelmesinin önüne geçecek şekilde ruhsat vermelidir. Bu olumsuz tablonun önüne geçilmesi için geçici de olsa minibüs, servis ve taksi plakalarında olduğu gibi esnaf sayısında dondurulmaya gidilmelidir" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2006 Salı 14:23:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?