2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Türk şirketleri Suriye'ye kaçıyor

Mersin Serbest Bölge Kullanıcılar Derneği (MESBAK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Özbekoğlu, Türkiye'deki bürokrasiden doğan pahalılık ve kendilerine potansiyel kaçakçı muamelesi yapılmasından usanan Türk şirketlerinin Suriye üzerinden ticaret yapmaya başladığını söyledi.

Özbekoğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk şirketlerinin Suriye üzerinden ticaret yapmaya başlamasıyla milyonlarca doların Türkiye yerine Suriye'ye aktığını bildirdi. Bunun nedenlerini de anlatan Özbekoğlu, "Çünkü Suriye Türk şirketlerine kaçakçı gözüyle bakmıyor, onlara güveniyor ve de daha ucuz hizmet veriyor" dedi.

Gerek Mersin Serbest Bölge şirketleri, gerekse diğer Türk şirketlerinin, dünyanın çeşitli ülkelerinden satın aldıkları malları Mersin Limanı'na veya serbest bölgeye getirip, buradan Irak'a transit gönderdiklerini hatırlatan Ferhat Özbekoğlu, ancak özellikle son 5-6 seneden beri Mersin Limanı ve Mersin gümrüklerinin pahalı, yavaş ve düşük kalitede hizmet vermesi, devletin ve bürokrasinin hemen her kademesindeki görevlilerin, "Ya kaçakçılık yaparlarsa" düşüncesiyle akıl almaz derecede kısıtlamalar, yasaklamalar, engellemeler koyması, şirket sahiplerine potansiyel kaçakçı muamelesi yaparak onların içine korku salmaları, sanal denilebilecek zan ve şüphelerle firma yetkililerini toplu kaçakçılık suçlamalarıyla Ağır Ceza Mahkemeleri'ne vermelerinin şirketleri buradan uzaklaştırdığını söyledi.

Bunun yanında Türkiye'den Irak'a transit gidecek mallar için TIR şirketlerinin UND teminatının gümrüklerce yeterli görülmediğini, ayrıca ve çok yüksek oranlarda nakdi teminat veya banka teminatı istendiğini, teminat mektubunun masrafları da yüksek olduğundan malların fiyatlarına yansıdığını ve dolayısıyla satılamaz hale geldiğini kaydeden Özbekoğlu, "İşte ülkemizdeki tüm bu yanlış uygulamaları Suriye yapmıyor. Bu yüzden de faaliyetlerine Suriye'de devam eden Türk firmalarının sayısı hızla artmakta ve Suriye bu akıllı davranışı nedeniyle yüzlerce milyon dolar kazanmaktadır" diye konuştu.

Özel kanunla ayrıcalıklı ve avantajlı sayılan Mersin Serbest Bölgesi'nde faaliyet ruhsatı olan birkaç büyük şirketin bile bugün Suriye Limanları'nı ve yollarını kullanarak mallarını Irak'a ulaştırdığını söyleyen MESBAK Başkan Yardımcısı Ferhat Özbekoğlu, "Dilimiz varmasa da yetkililerimize şöyle seslenmek istiyoruz: Lütfen bu işleri hiç değilse Suriye gibi idare ediniz ki; bari bundan sonra başka Türk şirketleri de Suriye'ye gitmeyip kendi ülkemizde çalışsınlar, katma değerleri de kendi ülkemizde kalsın. En önemlisi de bu konuda Suriye idaresini kıskanma kompleksimizi yenelim" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2005 Salı 15:58:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?