2
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

1 Aralık dünya AIDS günü

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tayyar Şaşmaz, Türkiye'de bin 500 ile 2 bin dolayında AIDS vakası olduğunun tahmin edildiğini, ancak bu rakamın ne kadar doğru olduğunun bilinmediğini söyledi.
MEÜ ve İl Sağlık Müdürlüğü, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hülya Aytekin, MEÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tayyar Şaşmaz, Yrd. Doç. Dr. Resul Buğdaycı ve sağlık ocaklarının eğitim temsilcileri, doktorlar, hemşireler ve ebeler katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hülya Aytekin, 25 yaş altındaki kişilerde daha çok rastlanan AIDS'ten korunmanın en etkin yolunun bilgilenme ve koruyucu tedbirleri almaktan geçtiğini belirterek, "AIDS sadece tıbbi bir hastalık değil, aynı zamanda ekonomik bir hastalık" dedi.
Bugün itibariyle Türkiye'deki AIDS'li hasta sayısının kesin olarak bilinmediğini belirten MEÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tayyar Şaşmaz ise AIDS hastalığının epidemiyolojisi, görülme sıklığı, bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. Şaşmaz, Türkiye'de ilk vakanın 1985 yılında görüldüğünü ve o günden bugüne toplam vaka sayısının bin 500, 2 bin dolayında olduğunun tahmin edildiğini, ancak bu rakamın ne kadar doğru olduğunun bilinmediğini ifade etti. Türkiye'de hastalığın yüzde 51'lik oranla kadın erkek ilişkisiyle geçtiğini ve 15-39 yaş grubu insanlarda rastlandığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şaşmaz, hastalıkla mücadele için etkin bir biçimde toplumun sürekli incelenmesinin gerektiğini söyledi. Şaşmaz, "AIDS direkt olarak insanı öldüren bir hastalık değil. Bağışıklık sisteminin çökerttiği için insan, tetikte bekleyen diğer hastalıklarla ölmekte. Hastalığın erkekten kadına geçme riski 2 kat fazla. Hastalık genel olarak, cinsel partner sayısının fazla oluşu, seks işçileri ile olan ilişki, cinsel ilişkide kondom kullanılmaması, anneden bebeğe bulaşma, kan ve kan ürünleri ile bulaşma ve infekte olmuş kan veya salgının enjektör, tıraş bıçağı, tırnak makası ile bulaşması ile yayılıyor" diye konuştu.
Hastalığın dünyada ilk görüldüğü 1981 yılından bu yana toplam 40 milyon insanın AIDS nedeniyle öldüğünü ifade eden Şaşmaz, hastalığın bulaşmaması için çok eşlilikten, seks işçilerinden, homoseksüel ilişkiden, erken yaşta cinsel ilişkiden kaçınılması, kondom kullanılması ve jilet, tırnak makası gibi aletlerin ortak kullanılmaması gerektiğini kaydetti.
.
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2005 Salı 15:36:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?