2
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

İnteraktif ortamda ameliyat

Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) ilk kez yapılan bir ameliyat, yine ilk kez Video Konferans Sistemi ile aktarıldı.

MEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı tarafından Çukurova Üniversitesi Nükleer Ana Bilim Dalı işbirliği ile gerçekleştirilen 'Meme Koruyucu Cerrahi ve Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi' adlı ameliyat, video konferans sistemi ile canlı olarak aktarıldı.

MEÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde yapılan ameliyatı, Mersin'de görev yapan cerrahi uzmanlar video konferans sistemi ile canlı olarak izledi. Ameliyat, MEÜ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Akça ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Meme ve Endokrin Cerrahisi Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Bahadır Güllüoğlu'nun da aralarında yer aldığı 7 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirildi.

Ameliyatla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Tamer Akça, söz konusu ameliyatın meme kanseri teşhisi konan 55 yaşındaki kadın hastaya uygulandığını ve hastanın sağ göğsünde 7 milimetre çapında 2 kitlenin tespit edildiğini söyledi. Kitlenin küçük olması nedeniyle memenin tamamının değil tümörün etrafındaki dokuyla birlikte alınmasının uygun olduğunu ifade eden Akça, bu konudaki gerekli bilgilerin hastaya verildiğini ve önerilerin hasta tarafından kabul edildiğini de söyledi.

Son 10-15 yıla kadar meme kanseri tedavisinde, genel kabul gören standart yaklaşımın, o memenin tamamının alınması ve koltuk altı lenf bezlerinin temizlenmesi şeklinde olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Akça, "Teknolojinin tıbba olan katkısının artması sayesinde, hastanın kozmetiğini bozan, sosyal ve psikolojik sorunlara neden olan, daha sonra bir çok tıbbi problemler yaratan bu saldırgan ameliyat şeklinden vazgeçilmeye başlanmıştır. Seçilmiş uygun vakalarda meme yerinde bırakılarak sadece tümörün, etrafındaki bir kısım sağlam dokuyla birlikte çıkarılması prensibine dayanan 'Meme Koruyucu Cerrahi' konsepti yerleşmiştir. Böylece hastanın memesinin alınması gibi ciddi bir psikolojik travma yaratan işlemden kaçınılmaktadır" dedi.

Meme kanseri ameliyatlarında koltuk altı lenf bezlerinin temizlenmesinin de olası kanser yayılımını engellemek amacıyla uygulandığını kaydeden Akça, araştırmaların erken evre meme kanseri olan her 10 kadından 6'sında koltuk altından yayılımı olmadığını ve bu işlemin gereksiz yere yapıldığını ortaya koyduğunu belitti. Video Konferans sistemi hakkında da bilgi veren Akça, amacın yapılan ameliyatların kameralar aracılığıyla dijital ortamda konferans salonlarına aktararak, izleyicilerin barkovizyon yoluyla ameliyatı seyretmelerini sağlamak olduğunu kaydetti.

Bu sistemin, ameliyathane ekibi ve konferans salonu arasındaki sesli iletişimi sağlayarak operatör ve izleyiciler arasında interaktif (karşılıklı etkileşim) iletişim kurmak esasına dayandığını vurgulayan Akça, video konferans sisteminin, MEÜ Kampusu içinde ilk kez kullanıldığını belirtti.

.
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2005 Cuma 22:22:23
Güncelleme :12 Kasım 2005 Cumartesi 12:51:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?