7
Mayıs
2024
Salı
EĞİTİM

5 bin 53 kız okula kazandırıldı

Bitlis'te, Milli Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNİCEF) iş birliğiyle yürütülen "Haydi Kızlar Okula" kampanyası kapsamında 5 bin 53 kız öğrenci okula kazandırıldı.

Kampanya çalışmaları hakkında Bitlis Valiliği toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Yasin Öztürk, Bitlis Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp İlan, Milli Eğitim Müdürü Halit Yüce, Sağlık Müdürü Yüksel Kalyaz, Bitlisli Kadınları Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Yurdagül Güngördü ve bazı kurum temsilcileri katıldı. Vali Yardımcısı Yasin Öztürk başkanlığında bir araya gelen İl Yürütme Kurulu üyeleri, 2005-2006 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Öztürk, kampanyanın ilk başta 10 ilde başlatıldığını, ilerleyen zamanlara ise 53 ve 81 ile çıkarıldığını belirtti. Öztürk, UNİCEF'in bu kampanyaya maddi desteğinin olmadığını, tüm maddi giderlerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılandığını belirterek, "Proje kapsamında yürütme kurulu adı altında bir çok kurumdan destek alınmıştır. 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasının 2006 yılının sonuna kadar uzatılması ve 81 kente yayılması, bu projenin önemini ortaya koymaktadır.

Buradaki amaç göç eden ailelerin kayıt altına alınarak, okumayan çocukların okullaşmasını sağlamaktır. İlköğretimde büyük problemimiz kalmamakla beraber en büyük sıkıntımız köylerde 2. kademenin olmamasıdır. Bunu da kız çocuklarını okula gönderen ailelere şartlı nakit transferiyle maddi anlamda kolaylıklar sağladık.

Okula gönderilmeyen kız çocuklarının okula gönderilmeme sebepleri arasında, ekonomik nedenler, dirençli veliler, yerleşim alanlarının dağınık olması ve iklim şartlarının elverişsiz olması gösteriliyor. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri baz alındığında hedefimizde yüzde 2'lik bir kayıp görünüyor" dedi.

Daha sonra yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara görsel olarak bilgiler verildi. Projenin İl Koordinatörü Turan Dönmezer'in hazırladığı bilgiler doğrultusunda, Bitlis'te proje kapsamında 5 bin 53 kız öğrencinin okula kazandırıldığı belirtildi. 2002-2003 yılında yapılan çalışmalar neticesinde yüzde 44'lük bir devam sağlanırken, 2004-2005 yılında bu oranın yüzde 48'e çıkarıldığı ifade edildi.

Kampanya çerçevesinde karşılaşılan güçlükler ise ekonomik yoksunluk, kültürel yoksunluk, dirençli veliler, yerleşim alanı dağınıklığı, iklim şartları başlıkları altında toplandı. Ayrıca ilde güçlü bir sivil toplum kuruluşunun olmaması da okullaşmada engel teşkil eden başlıklar arasında sayıldı. Kampanya çerçevesinde 2005-2006 yılında bin 486 kız çocuğunun 1. sınıfa kaydının yapıldığı, ilköğretimde okullaşma oranının ise yüzde 72 olduğu belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 16:30:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?