8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Asılsız ihbar çalışanları!

Bitlis 112 Acil Servis çalışanları, her gün aldıkları yaklaşık 2 bin 500 telefon ihbarından sadece 15'inin gerçek olduğunu söyleyerek, halkı daha duyarlı olmaya çağırdı.

İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Damla Şahin, gereksiz çağrılarla meşgul edilen 112 servisini, farklı nedenlerden dolayı arayanların olduğunu söyledi. Şahin, ihbar aldıktan sonra 2 dakika içinde olaya intikal ettiklerini belirterek, "Artık bu asılsız telefonlarından bıktık.

Günde yaklaşık 2 bin 500 telefon geliyor ve bunlardan maksimum 15'i doğru çıkıyor. Diğerleri hep yanlış telefonlar. Dalga geçenler, sapıklar ve yanlış ihbarda bulunanlar. Artık bunların daha duyarlı olmalarını istiyoruz" dedi.

Son günlerde asılsız ihbarların yapılmaya başlandığını söyleyen Dr. Şahin, "Önceleri sadece sapıkça sözler söylenirdi ya da dalga geçilirdi. Ancak son günlerde artık asılsız ihbar edenler bile var. Arayıp, 'Hastamız var' diye adres belirtiyorlar. Bizim ekipler de söz konusu adrese gittiklerinde hasta bulamıyorlar. Bu çok yanlış bir davranış. Çünkü ekibimiz asılsız ihbara giderken, öte yandan gerçek bir hastaya gidemiyor.

Bu nedenle insanların artık çok duyarlı olmaları gerekiyor. Bizim olayın doğru olup olmadığını teyit ettirebilmemiz için her arayan kişiye birkaç soru sormak zorundayız. Örneğin 'İsim, telefon numarası, hastanın ismi ve adres' soruyoruz.

Tabi bunları sorarken, telefonlar meşgul oluyor. O anda gerçek bir mağdur bize geç ulaşıyor. İstiyoruz ki bunlara gerek kalmasın, yani sadece 112 acil durumlar için arasın" diye konuştu.

Şahin, hafif hastası olanların da 112'yi arayarak ambulans istediğini belirterek, "Halkımız bu konuda biraz dana diyarlı davranmalı. Her hastası olan 112'yi arayarak ambulans istiyor. Biz sadece ağır hastalara gidip ambulans içinde ilk müdahaleyi yapmaktayız. Fakat vatandaşlar, ambulansı taksi gibi kullanmayı düşünüyor. Bu yanlıştır. Ambulans taksi değildir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2006 Perşembe 13:53:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?