1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bitlis'te çığ uyarısı

Bitlis Meteoroloji Müdürlüğü, ilde etkili olan kar yağışı nedeniyle, özellikle yüksek kesimlerde yaşayan vatandaşların çığ tehlikesine karşı dikkatli olmalarını istedi.

Meteoroloji Müdürü Mehmet Elkatmış, özellikle kırsal alanlarda yaşayan ve dağ köylerindeki vatandaşların bugünlerde ava ya da mecbur kalmadıkları başka yerlere gitmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Elkatmış, özellikle vatandaşların ellerinden geldiği kadar güney yamaçlarda yürümemeleri konusunda uyarıda bulunarak, "Topografik, meteorolojik parametreler ve bitki örtüsü ile doğrudan ilişkisi olan beyaz afet çığın oluşumunda kar yağışının devamının önemli olduğu kabul ediliyor. Özellikle mevcut kar örtüsü üzerine bir defada 20-25 santimden fazla kar yağması durumunda, taze kar kısa süre içinde bir çığ meydana getirebilir. Karın yumuşaması ve çıplak dağlarda çığa zemin hazırlar. Bu nedenle özellikle güney yamaçları çığ için elverişli yerlerdir. Yağış, rüzgar, yamaç eğim açısı, yamaç yönelimi, sıcaklık, zayıf kar tabakaları ve yamaç örtüsü çığın oluşmasındaki doğal nedenler arasında yer alırken, kayak yapanlar veya avcılar ile kar üstü araçlar, patlatma, deprem ve ağır iş makinelerinin çalışması sonucu meydana gelen titreşimlerin de çığa neden olabilir. Bu nedenle vatandaşların mecbur kalmadıkça ava gitmemeleri ve güney yamacında yürümemeleri daha faydalıdır. Yağmur yağışı ise özellikle ilkbahar aylarında çığlara neden oluyor" dedi.

Çığın önlenmesi için alınması gereken çeşitli tedbirler bulunduğunu da belirten Elkatmış, şunları söyledi:

"Çığı önlemek için alınması gereken aktif, kalıcı önlemler arasında teraslama, ağaçlandırma, kar çitleri, ağlar, şaşırtmacalı kazıklar ve tripodlar kurmanın yanı sıra rüzgarın etkisini azaltılmak için kar perdeleri ve rüzgar çatıları oluşturması öneriyoruz. Çığı önlemek için ayrıca, saptırma ve geciktirme yapıları ile çığ tünelleri, çığ barajları, uyarı sistemleri de pasif kalıcı önlemler olabilir."

Arazide çığa yakalananların bağırarak veya başka ses kaynakları ile diğer insanları uyarması gerektiği belirten Elkatmış, "Çığa yakalanacağını anlayan kayakçıların batonları atarak ve etraftaki sabit bir cisme tutunması, kırılmış ağaç veya kayalardan korunması, yüzme hareketi ile çığın üstünde kalmaya çalışması gerekir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 18:24:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?