7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Bitlis'e sel darbesi

Bitlis ve ilçelerinde 5 gündür devam eden yağış birçok yerleşim biriminde sel baskınlarına ve heyelana yol açtı.

Mutki Belediye Başkanı Birhan Güllübardak, yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı 26 köy ve 30 mezranın yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandığını, bu köylerde ikamet eden yaklaşık 150 vatandaşın Mutki merkezde mahsur kaldığını söyledi.

Mutki-Meydan karayolunun ulaşıma kapandığını ve yola çok büyük kaya parçalarının yuvarlandığını ifade eden Güllübardak, şöyle konuştu:

“Meydan, Salman, Geyikpınar, Açıkala, Bağarası, Çatalerik gibi büyük köylerimizin de arasında bulunduğu 26 köy yolumuz heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. Bitlis-Mutki karayolunda dün gece heyelan meydana geldi. Bu yolları ulaşıma açmak için dün geceden bu yana çalışmalar devam ediyor. Köylerle haberleşme kesildi ve bazı köylerimizde de elektrik hatları zarar gördü.”

“SÜPHAN DAĞI'NIN TUFANI BİZİ VURDU...”

Bitlis'in Adilcevaz ilçesine bağlı Aydınlar Belde Belediye Başkanı Mecit Özçalımlı ise yağışın ardından beldede büyük hasar meydana geldiğini ve alt yapının zarar gördüğünü belirtti.

Beldenin Süphan Dağı'nın eteklerine kurulduğunu ifade eden Özçalımlı, ”Süphan Dağı'ndan gelen tufan bizi vurdu” dedi.

Beldeye bağlı 4 köy bulunduğunu, bir mahallelerinin ise afet kapsamında yer aldığını kaydeden Özçalımlı, şunları ifade etti:

“Bütün içme suyu borularımız kırıldı. İçme suyumuz kısıtlı ve mikroplu. Beldeyi Adilcevaz ve Erciş'e bağlayan 4 kilometrelik yol, taş ve toprakla kaplandı. Beldedeki okulun çatısı uçtu. Köprüler, istinat duvarları ve yollarımız tamamen tahrip oldu. 600 öğrencimizin eğitim gördüğü ve 30 öğretmenimizin görev yaptığı okul, adeta kibrit çöpü gibi ortada duruyor. Çünkü okulumuz vadi yatağında bulunuyor ve her an sele kapılma tehlikesi taşıyor.”

Özçalımlı, Süphan Dağı'ndan kopan kaya parçaları nedeniyle yıllardır tedirgin olduklarını belirterek bu sorunun ortadan kaldırılması için defalarca Devlet Su İşleri ile Afet İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunduklarını, bu girişimler sonucunda beldenin afet kapsamına alındığını, ancak daha sonra belde için gereken önlemin alınmadığını dile getirdi.

“ALTYAPIDA TAHRİBAT ÇOK...”

Adilcevaz Kaymakamı Ömer Faruk Coşkun ise ilçede meydana gelen yağışın özellikle altyapıya büyük zarar verdiğini belirterek, dün gece 3 noktada kapanan Adilcevaz-Erciş karayolunu güç koşullar altında ulaşıma açtıklarını söyledi.

Bina ve konutlarda su baskınları olduğu yönünde bilgiler aldıklarını belirten Coşkun, bu sorunları yerinde görmek için incelemeler yapacağını ve bu çerçevede bir komisyon oluşturacaklarını bildirdi.

Coşkun, şiddetli yağışın ardından Adilcevaz-Erciş karayolunun ulaşıma sıkça kapandığını, bu yollarda çalışma yürütürken araç sıkıntısı yaşadıklarını ve ellerinde yeteri kadar araç olmadığını sözlerine ekledi.

İHA - A.A.
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2006 Perşembe 10:47:33
Güncelleme :2 Kasım 2006 Perşembe 12:55:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?