7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Bitlis'te vatandaşların çığ korkusu

Bitlis'te evlerine çığ düşme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyleyen vatandaşlar, tedbir alınmamasından dolayı endişe içinde olduklarını belirtiyor.

Bitlis'in Gazibey Mahallesi'nde yaşayan insanlar, çığ konusuyla yaşıyor. Çığ tehlikesi bulunan mahallede yaşayan vatandaşlar, evlerinde rahat yatamadıklarını belirtti. Kendi kaderlerine terk edildiklerini söyleyen mahalle sakini Rahmetullah Ak, hiçbir tedbirin alınmadığını söyledi.

Ak, tek istediklerinin can güvenliğinin alınması olduğunu belirterek, "Yaklaşık 100 ev burada Dideban Tepesi'nden gelebilecek çığ tehditti altındadır. Geçtiğimiz yıllarda kaç kez buradan yine çığ kopmuş ve altında ahır ve ev kalmıştır. Çığ tehdidi altında olan aileler, valiliğe verdiği dilekçelerle bunu felaketin önemini dile getirmişlerdir. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden gelen ekibin etüt sonuçları da çığı doğruluyor. Burası afet kapsamanı alınmıştır. Ancak bir önlem alınmamıştır. Çığ kopması halinde bir çok ev altında kalacaktır.

AB yolundaki ülkemizde insana verilen değer bu. Önlem alınması için illa ki insanların ölmesi mi gerekiyor? İnsanlar ölmeden bu felaketin önünü geçilemez mi? Bizi kaderimizle baş başa bırakıyorlar. Olabilecek bir çığ felaketinin sorumlusu kim olacak? Devletten isteğimiz can güvenliğimizin sağlanması. Şu anda bir çığ gelse bize kimse olaşamaz. Çünkü yollar kardan dolayı kapalı. Kendi kaderimizle baş başa bırakılmışız. Çok çaresizin ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi.

Bitlis Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu ise konunun yeni olmadığını, birkaç yıldan beri burada çığ tehlikesinin bulunduğunu belirterek, "Burada yaşayan vatandaşlarımız çığ tehlikesi altında oldukları bir gerçektir. Buranın yaz aylarında ağaçlandırılarak ileriki yıllardaki tehlikenin giderilmesi için çalışmalarımız var. Bu yıl burada yaşayan vatandaşlarımıza ev kiralamaları halinde valilik olarak kira yardımı yapabileceğimizi, isteyenleri de ildeki otelde misafir edebileceğimizi belirttik. Ancak burada yaşayan vatandaşlarımız, burada yaşamayı tercih ediyorlar. Ayrıca vatandaşlarımız, afet konutu verilmesi teklifiyle geliyorlar. Ancak bu uzun bir süreç" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2006 Pazartesi 12:05:10
Güncelleme :10 Şubat 2006 Cuma 01:28:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
servet solmaz IP: 85.98.46.xxx Tarih : 9.02.2006 10:40:23
bitlis teki çığlar tehlike saçıyor.daha öncedende aynı bolgede ve başka yerlerde bu tehlikeyi yaşadık.bitlisin iki dağ arasında olması büyük tehlike yaratıyor.yetkililerin olayla yeteri derecede ilgilendiğini sanmıyorum.çünkü bundan öncede avavakfı yolunda çiğ geldi bu yolu saat geçtikten sonra açtılar ve ben yolda bekleyen vatandaşların öfkesini sıcağı sıcağına gördüm yaşadım.lütfen bizim bitlise elinizi uzatın teknoloji denen bir illet çıktı ama bitlis hala eski halinde...