6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Çelik: Atatürk'ten geçinenler var

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'yi medeni ülkeler seviyesine getirmek isteyen Atatürkçülerin yanında, Atatürkçülüğü istismar edenlerin de bulunduğunu belirterek, "En kötüsü ve en iğrenç olanı ise Atatürk'ten geçinenler var" dedi.

Dün geceyi geçirdiği Muş'tan karayoluyla bu sabah Bitlis'e gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 10 Kasım Atatürk'ü anma törenlerine katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelen koyan Bakan Çelik, daha sonra Bitlis Kültür Merkezi'nde düzenlenen '10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı'na iştirak etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başlayan programın açış konuşmasını Bitlis Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu yaptı. Vali Hacımustafaoğlu, Atatürk'ün yaktığı ateşin sadece Türkiye'nin değil, dünyadaki ezilmiş bütün medeniyetlerin hürriyet meşalesi olduğunu belirtti.

Vali Hacımustafaoğlu, on binlerce yabancı insanın her yıl Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret ettiğini dile getirdi.

Daha sonra kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise Atatürk'ü istismar edenler olduğunu belirtti. Çelik, 10 Kasım tarihinin artık ağlama ve dövülme günü olmadığını ifade ederek, "Daha önceleri 10 Kasımlar ağlama ve dövünme günleri idi.

Ama burada merhum Turgut Özal, 10 Kasımların Atatürk'ü anma ve anlama günü olduğunu bize anlatarak, bu konuda ciddi radikal kararlar aldı.

Artık ağlama ve dövünmeyi bir tarafa bırakıp kurduğu cumhuriyeti daha ileriye götürmenin ve daha medeni ülkeler seviyesine getirebilmenin hesabını yapmalıyız.

Atatürk bir faniydi, doğdu, büyüdü, gelişti ve güzel işler yaptı. 1938'de ebediyete intikal etti. Bütün eser sahipleri fanidir. Kalıcı olan eserleridir.

Atatürk'ü anarken ve anlamaya çalışırken, onu bir ideoloji konusu yapmanın Atatürk'ün kişiliğine, başarılarına ve hatıralarına yakışmadığını ifade etmek istiyorum. Bu Atatürk'ü yüceltmek değil, onu anlamamak olur" dedi.

"En kötüsü ve en iğrenç" olanının Atatürk'ten geçinenlerin bulunması olduğunun altını çizen Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Türkiye'yi medeni ülkeler seviyesine getirmek isteyen Atatürkçüler var. Ancak bunun yanında, kutsal dini istismar edenler olduğu gibi, maddi ve manevi değerleri istismar edenler olduğu gibi, dolayısıyla Atatürkçülüğü de istismar edenler var. En kötüsü ve en iğrenç olanı ise Atatürk'ten geçinenler var.

Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Bu tür fırsatçılara zemin vermemeliyiz. Atatürk kimsenin menfaat temin edeceği, pozisyon temin edeceği veya pozisyonunu muhafaza edeceği bir değer değildir.

O, Türk milletine mal olmuştur. Türk milletinin kabul ettiği milli bir liderdir. Ortak buluşma noktalarından birisidir."

Daha sonra öğrenciler tarafından hazırlanan şiirlerin okunmasının ardından, Jandarma Komutanlığı'nda görevli bir subay tarafından Atatürk'ün hayatı anlatıldı. Atatürk konulu sinevizyon eşliğinde Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Ata'ya Cevabı okundu.

Açılışını yaptığı 'Atatürk'ün Fotoğrafları' sergisini gezen Bakan Çelik, ardından Bitlis Belediye Başkanı Cevdet Özdemir'i makamında ziyaret etti.

.
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2005 Perşembe 14:19:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?