6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

İtalyanlar'a Ahlat'tan çağrı

Bitlis'in Ahlat Tarihi Kültürel Değerlerini, Tarihi Eserlerini Koruma ve Tanıtma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, İtalyan sanayici ve iş adamlarının, Türkiye'ye yatırım amaçlı yapacakları gezi programlarına Ahlat İlçesi'ni de almalarını istediklerini söyledi.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan AHTEK Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, kısa bir süre sonra İtalya'dan 70 farklı sektörden yaklaşık 600 kişilik bir iş adamı heyetinin Türkiye'ye yatırım amaçlı bir ziyarette bulunacağını hatırlattı. Gelecek heyetin başta Gaziantep, Kayseri ve Güneydoğu Anadolu'daki bazı illerde yatırım yapmak istediklerini öğrendiklerini ifade eden Pirhasanoğlu, gelecek iş adamlarının turizm sektörüyle de yakından ilgilendiklerini kaydetti.

Ahlat İlçesi'nde çok sayıda mağara evlerinin bulunduğunu ve bunların mutlaka dünya turizmine kazandırılması gerektiğini vurgulayan Pirhasanoğlu, "Dünyanın keşfedilmemiş yeni turizm alanlarına ihtiyacı var. Bunun için İtalyan işadamlarının Ahlat İlçesi'ni gezmelerinde yarar düşünüyorum. Van Gölü'yle, en temiz ve geniş kumsallarıyla, yeşili ve mağara evleriyle, kümbetleriyle, otantik ortamlarıyla Ahlat, henüz keşfedilmeyen turizm alanlarının başında geliyor.

Turizm alanındaki en karlı yatırımlar burada yapılabilir" dedi. Mağaraların Moğol ve Selçuklular tarafından da kullanıldığını söyleyen Pirhasanoğlu, hem sosyal hem de mimari fonksiyonları açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıllarda 500'e yakın araştırmacının gelip, mağaraların turizme kazandırılması için çalışmalarda da bulunduklarını anlatan Pirhasanoğlu, şunları söyledi:

"Şimdi mağaraları dünya turizme kazandırmak için iş adamlarının harekete geçmesi lazım. Ahlat mağaraları on tane Kapadokya olabilir, yeter ki turizm yatırımcıları el atsınlar. İtalyan işadamlarını bölgemize davet ediyoruz. Vangölü kıyısında bulunan Ahlat İlçesi, bölgeye gelen turistlerin cazibe merkezi olabilir. Düşünün 500 mağara restore edilerek gelen turistlerin barınacak yerleri olabilir.

Kayayı oyarak yapılan bir, iki ve üç katlı evlerin turizm hizmetine sunabiliriz. Bu bölge için otantik bir ortam. Artık dünya turizminde bu tür yerler ilgi çekiyor. Yöresel yemek ve içeceklerin sunulacağı mağara evler düzenlenebilir. Bunlara benzer mağaralar Kapadokya'da var, büyük rağbet görüyor.

Aynı şey burada da yapılabilir. Pansiyon gibi kullanılabilir. Bölgenin böyle bir pansiyonculuğa ihtiyacı var. Vangölü ve çevresinin turizm potansiyeli artar. Bütün bu mağaraların detayları araştırılıyor. İlçede şimdiye kadar 500'e yakın mağara tespit edildi. Yapılacak düzenlemelerle 500 mağaranın hepsi pansiyon olarak kullanılabilir. Halen göremediğimiz birçok mağara var. Yakın zamanda dahi ev olarak kullanılan mağara evler şimdi turizm yatırımcılarının ilgisini bekliyor."

.
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2005 Pazartesi 14:45:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan aydogan IP: 212.156.186.xxx Tarih : 16.12.2005 19:57:32
ben de tatvanlıyım böyle bir gelişme olursa çok sevinirim ki olmayacak bir şey degil