6
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Basının Türk Kültürü'ne bakışı masaya yatırıldı

13. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları etkinlikleri çerçevesinde "Basın Yayın Dünyasının Türk Kültürüne Bakışı" konulu panel düzenlendi

Elazığ Valiliği tarafından bu yıl ünlü Azerbaycanlı şair Elmas Yıldırım anısına düzenlenen 13. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları etkinlikleri kapsamında hazırlanan "Basın Yayın Dünyasının Türk Kültürüne Bakışı" adlı panel, Elazığ Öğretmenevi'nde yapıldı. Vali Kadir Koçdemir, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ve çok sayıda vatandaşın katıldığı panelin oturum başkanlığını Tercüman gazetesi yazarı Servet Kabaklı yaparken, panele konuşmacı olarak Sabah gazetesinden Ömer Lütfü Mete, Yeni Şafak gazetesinden Fadime Özkan, Zaman gazetesinden Ali Çolak ve Türkiye gazetesinin Kültür Sanat Yönetmeni Özcan Ünlü katıldı.

Zaman Gazetesi Kültür Sanat Yönetmeni Ali Çolak, gazetelerin kültür sanat sayfalarının bir okul olduğuna inandığını ifade ederek, "Bu sayfalar, son sığınaktır. Türkiye'deki usta kalemlerin çoğu, gazetelerin kültür sanat sayfalarından başlamıştır" diye konuştu. Yeni Şafak Gazetesi Kültür Sanat Yönetmeni Fadime Özkan, medyanın popüler kültürün kucağında olduğuna dikkat çekerek, görsel medyanın popüler kültürden daha çok yararlandığını söyledi. Sabah Gazetesi Kültür Sanat Yönetmeni Ömer Lütfü Mete ise, gündelik hesaplara dayalı yayın politikalarının yanlış olduğuna işaret ederek, "Türk insanı, yabancı dizileri sevmedi. Amerikan yapımı diziler, yerli diziler sayesinde televizyonlarımızı işgal edemedi" diye konuştu.

Panelde konuşan Türkiye Gazetesi Kültür Sanat Yönetmeni Özcan Ünlü de, Türk gazetecilik tarihinde edebiyatçı-yazar geleneğinin olduğunu ve gazeteleri önemli kılanın yazarlar olduğunu söyledi. Ünlü, "Sadece kültür sanat sayfalarının tek başına yeterli olmadığını bilmeliyiz. Okuyucuya da görev düşüyor. Şu anda ülkemizde çıkan gazetelerin şükürler olsun kültür sanat sayfaları var. Popüler kültüre direnebilmek için kültür sayfalarına önem vermek gerekiyor. Gazetelerin kültür sanat sayfaları yerli kodlara dönmelidir. Bunun için yazarları, muhabirleriyle bu servisler desteklenmelidir. Giderek popüler kültürün baskısı altına girmiş toplumumuzun, iyiye ve doğruya yönlendirilmesi için kafa yormak gerekir. Kitap okumanın lüks, sanat faaliyeti takip etmenin gereksiz olmaya başladığı günümüzde, insanları yeniden ihya etmeliyiz. Çünkü biz, büyük bir medeniyetin devamıyız, bunun kıymetini bilmeliyiz. 'Toplum bunu istiyor' savunmasının arkasına sığınarak görevden kaçmamalıyız. Çalıştığımız gazetelerde kültürü nasıl tanıtabilir veya satabilirsin kaygısını taşımalıyız. Gazeteler için kültür sayfalarının lüks olarak görülmemesinin gereklilik şeklinde algılanması gerekiyor. Eğer bu gerekliliği kavrayamazsak, popüler kültür bombardımanı altında bunalan insanımızı dönüştüremeyiz. Gazetelerin televizyonlardan daha kalıcı ve etkileyici gücü olduğu unutulmamalıdır" dedi.

Konuşmaların ardından panelistlerden Ömer Lütfü Mete ile Fadime Özkan'a plaketlerini Vali Kadir Koçdemir, Özcan Ünlü'ye ise ünlü Şair Bahattin Karakoç verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 12:43:11
Güncelleme :23 Eylül 2005 Cuma 12:46:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?