6
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

İlk Osmanlı kazıları Harput'ta başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Elazığ Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Harput Kalesi arkeolojik kazılarının ilki bugün başladı. 100. Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Proje Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Veli Seven, "Harput, arkeolojik yönden Hasankeyf kadar ses getirebilecek bir yapıya sahip" dedi.

Harput Kalesi Arkeolojik Kazı Projesi'nin açılışına, Vali Kadir Koçdemir, Kültür ve Turizm İl Müdürü Tahsin Öztürk, Müze Müdürü Haydar Kalsen katıldı. 7 Ekim 2005 tarihine kadar sürecek arkeolojik kazıların amacının, kalenin bütün tarihi yapısının araştırılıp, gün ışığına çıkartılması, geçmişten bugüne tahribata uğramış olan mevcut mimarinin korunarak restorasyonunun yapılması ve daha sonra da ören yeri haline getirilmesi olduğuna dikkat çeken 100. Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Proje Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Veli Seven, Harput'un arkeolojik yönden Hasankeyf kadar ses getirebilecek bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Seven, "Türkiye'de ilk defa bir Osmanlı arkeolojisi olmaktadır. Geçmişten bugüne zengin tarihiyle ön planda olan Harput, şimdi de Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilmekte olan Osmanlı dönemine yönelik arkeolojik kazılarıyla ön plana çıkacaktır. Harput, tarihi açıdan çok zengin bir yer. Arkeolojik yönden Hasankeyf kadar ses getirebilecek bir yapıya sahip. Harput Kalesi'nde gerçekleştirdiğimiz daha bu ilk kazımızda bir kandil bulduk. Bu bizim açımızdan çok sevindirici bir olaydır. Bu da bize Harput'un arkeolojik kazı açısından ne kadar doğru bir yer olduğunu göstermektedir. Bu sene için arkeolojik kazılarımız 7 Ekim tarihine kadar sürecektir. Önümüzdeki sene de kazı çalışmaları 2 ay olacak" diye konuştu.

Vali Koçdemir, kazı çalışmalarına gerekli desteği vereceklerini belirterek, çalışmaları valilik web sitesinden duyuracaklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2005 Pazartesi 18:40:08
Güncelleme :19 Eylül 2005 Pazartesi 18:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?