7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

medya çalışanlarına üreme sağlığı semineri

Elazığ'da, medya çalışanlarına yönelik üreme sağlığı konulu eğitim seminerinin ilk ayağı gerçekleştirildi.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 'az gelişmiş illerde medya çalışanlarının, üreme sağlığı konularında kamuoyu oluşturmak için oryantasyonu ve eğitimi' konulu eğitim seminerinin ilk ayağı, bugün Maraton Otel Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Medya çalışanlarına yönelik düzenlenen seminere, Elazığ ve Tunceli illerinden birçok medya çalışanı katılırken, seminere konuşmacı olarak FÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Halit Gökalp, Yrd. Doç. Dr. Tevfik Ozan, FÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fırat Hardalaç, FÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Basri Barut katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, bölgede Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli'yi kapsayan projelerinin toplam 200 medya çalışanı ve 1.5 milyon bölge halkına hitap ettiğine dikkat çekerek, üreme sağlığı konularında medyanın gücünden faydalanmayı hedeflediklerini, bu amaçla eğitim seminerlerini medya çalışanlarına yönelik gerçekleştirdiklerini söyledi.

Açık, "Bölgede Elazığ, Bingöl, Tunceli, Malatya olmak üzere toplam 4 ilde 200 medya çalışanı ve bu illerde yaşayan toplam 1.5 milyon insan var. Medya çalışanlarının toplumu etkileme potansiyeli çok fazla. Bölgede her evde TV, radyo, gazete mutlaka takip ediliyor. Bu 4 ilde yaşayan halka medya aracılığıyla başlıca üreme sağlığı, üreme hakları, aile planlaması, kadının toplumsal statüsü, kadına yönelik şiddet gibi önemli cinsel üreme sağlığı konularında bilgilerin ulaştırılmasını sağlamayı, halkın bu yolla eğitilmesini, kamuoyunda bu konunun diri tutulmasını amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Seminerde İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Halit Gökalp de, bölgede aile planlaması ve kadına yönelik şiddet konularına değindiği konuşmasında, eskiden kadına ve aileye yönelik şiddetin fiziksel ve sözlü olarak yapıldığını, günümüzde teknolojinin ve hayat standartlarının gelişmesiyle bu şiddetin artık internetten bile yapılabildiğini belirterek söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Tevfik Ozan ise, cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilgiler vererek, çağın en büyük ve en tehlikeli hastalığının AIDS olduğunu, bu hastalığa yakalanan insanların hastalıklara karşı direnç gösteremedikleri için kısa sürede hayatlarını kaybettiğini belirtti.

FÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fırat Hardalaç da, cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan görüntüleme yöntemleri, üreme sağlığı ve güvenli annelik kapsamında kullanılan görüntüleme yöntemleri hakkında bilgiler verirken, FÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Basri Barut ise, üreme sağlığı konusunda basın etiği konularında bilgiler verdi. Barut, üreme sağlığı alanında doğru haber üretilmesi için dikkat edilecek hususlara dikkat çekerek, bu konuda terminolojinin halk diline indirgenmesi, doğru haber yapılması ve özel hayata saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

Medya çalışanlarının bilinçlendirilmesine yönelik gerçekleştirilen eğitim seminerinin ikinci ayağı, yarın yapılacak.

.
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2005 Cumartesi 01:32:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?