4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

45 yıllık meslek aşkı

Erzincan da 45 yıldır terzilik mesleği ile uğraşan Arslan Turhal, hazır giyimin terzilik mesleğini bitirdiğini söyledi. Turhal, terzilik mesleğini devam ettirmek için yetiştirecek eleman bulmakta güçlük çekildiğini ve terzilik mesleğinin her geçen gün eski itibarını kaybettiğini kaydetti.

Erzincan’da 45 yıldır terzilik yapan Arslan Turhal, mesleğini ilk günkü gibi sevdiğini ve her türlü ekonomik zorluğa rağmen yılmadan geçimini bu işten sağladığını söyleyerek, yetiştirecek eleman bulamadığından yakındı.

Büyük Çarşı kat 2’de hayatını terzilik yaparak sürdüren 55 yaşındaki Arslan Turhal, 10 yaşında çırak olarak terzilik mesleğine başladığını, 45 yıldır da aralıksız olarak terzilik yaptığını kaydetti.

Terzilikten kazandığı paranın tadının bir başka olduğunu belirten Arslan Turhan, "Bu meslek tamamen alın teridir. Hiçbir hilesi, hurdası yoktur” dedi.

Yaşının oldukça ilerlediğini ve yerine elaman yetiştirmek istediğini fakat bu işi kendisi gibi severek yapabilecek bir çırak bulmakta büyük bir sıkıntı yaşadığını belirten Turhal, hazır giyiminde terzilik mesleğini öldürdüğünü söyledi.

Aradan geçen uzun yılların kendisinin Terzilik mesleğine olan aşkını bitirmediğini belirten Turhal, “Terzilik mesleğinde eskisi gibi özveri kalmadı, Eskinde bir terzinin yanında onlarca çırak çalışırdı. Şimdi bir çırak bile bulmak imkansız. Ben bu mesleğe başladığımda ayaklı makinelerle çalışıyorduk. Artık teknoloji gelişti eski makinelerin yerini yenileri aldı. Terzilik mesleği eski itibarini kaybetti. Bunun en büyük sebeplerinden biriside hazır giyim, ama hazır giyimde de gereken özveri yok. Eskinden bir bayram olduğu zaman sabahlara kadar çalışırdık. Şimdi ise terzilere tamir işinden başka iş gelmemeye başladı. Çalıştıracak eleman bulamıyoruz, elaman bulsak bile para kazanamadığımız için onun masraflarını da karşılayamıyoruz. Şöyle bir etrafımıza baktığımızda terzilik mesleğini sürdüren az sayıda kişi kaldı. Terzilik mesleği yok oluyor” açıklamasında bulundu.

Yasin Köz / Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2005 Çarşamba 09:20:15
Güncelleme :16 Kasım 2005 Çarşamba 14:50:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?