4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Sökmen: Ayasofya yürek sızlatıyor

Her yıl Ekim ayının ilk haftasında kutlanan, Camiler ve Din Görevlileri Haftası sebebiyle bir açıklama yapan Türk Diyanet Vakıf-Sen Erzincan Şube Başkanı Galip Sökmen, Hristiyan kültürüne yönelik tarihi eserlerin bakım, onarım ve tanıtımına gösterilen özenin, ecdat yadigarı şaheser camilerden esirgendiğini ileri sürdü.

Açıklamasında, camilerin dini hayatın yaşandığı önemli ve kutsal mekanlar olduğunu hatırlatan Galip Sökmen, "Bu mekanlar kutsallığını ve önemini, Allah'ın evi olmasından ve kıblemiz Kabe'nin şubesi olarak değerlendirilmesinden alır. Milletimiz, dinine saygı ve bağlılığını, ihtişamlı mabetler inşa ederek göstermiştir. Bu mabetlerde ve müştemilatında topluma yönelik eğitim, sağlık, sosyal ve hayır hizmetleri sunulmuştur. Bu hizmetler, milli kültürümüze ve sosyal hayatımıza önemli katkılar sağlamıştır. Camiler, Asrı Saadet'ten başlayarak belli bir döneme kadar pek çok hayırlı hizmetlere ve faaliyetlere karar merkezi olmuştur. Özellikle milletimizin var olup, yok olma mücadelesinin verildiği yıllarda da Milli Mücadeleye destek ve katkı sağlayan önemli mekan olarak fonksiyonunu gerçekleştirmiştir" dedi.

Geçmişte önemli fonksiyonu bulunan camilerin, değişen anlayış ve kültürle birlikte, toplumdaki etkinliğini ve fonksiyonunu yitirmesi için din, devlet ve millet düşmanları tarafından hedef seçildiğini kaydeden Galip Sökmen, "Camilerimizin, geçmişinde olduğu gibi aynı işlevleri görmesi en büyük arzumuzdur. Camilerimiz betonlaşan şehirlerimizde yeşil ve bakımlı bahçeleriyle şehirlere nefes aldırıyor. Ayrıca bu şaheserler günümüzde ibadet mekanı olarak hizmet vermekle kalmamış, kültürümüzün incileri olarak turizm alanında ülkemiz ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor. Ancak, İstanbul'un fethinin sembolü olan Ayasofya Camii'nin müze olarak kullanılması, Hristiyan kültürüne yönelik tarihi eserlerin bakım ve onarımına, tanıtımına gösterilen özenin, ecdat yadigarı şaheser camilerimizden esirgenmesi ve bakımsızlığı yüreklerimizi sızlatmaktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2005 Çarşamba 12:54:24
Güncelleme :6 Ekim 2005 Perşembe 13:33:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?