8
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Derecelik projeler sergileniyor

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Orta Öğretim Öğrencileri arasında yapılan proje yarışmasında dereceye giren projeler Erzurum'da sergileniyor.

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde bugün açılan sergi 3 gün açık kalacak. Ortaöğretim öğrencilerinin birbirinden ilginç çalışmalarının yer aldığı sergi ilk günde ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Sergide yer alan ve en fazla ilgi gören çalışma ise Erzurum Nezat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri, Cansu Palandöken ve Tuba Özdemir'in "Kan gruplarının insan davranışları üzerine etkisi" oldu.

Erzurum genelinde yapılan 2 bin anketle de desteklenen çalışmada kan gruplarına göre insanların davranış şekilleri ortaya konuldu. Yapılan çalışmaya göre, AB Rh (+) kan grubundaki insanlar mizah mekanizmasını en az olarak kullanırken, B Rh (-) ve 0 Rh (-) kan grubundaki insanlar bedenselleştirme mekanizmasını daha fazla kullanıyorlar. B Rh (-), AB Rh (+) ve AB Rh (-) kan grubuna sahip insanların A Rh (-) ve B Rh (-) kan grubuna sahip insanlara göre yansıtma mekanizmasını daha fazla kullanıyorlar. AB Rh (-) kan grubundaki insanların yansıtmalı özdeşim mekanizmasını diğer kan gruplarına göre daha fazla kullandığı belirlenen araştırmada, A Rh (+), B Rh (+) ve AB Rh (+) kan grubuna sahip insanlarında tepki oluşturma mekanizmasını diğer kan grubundaki insanlara göre daha fazla kullandıklarının gözlendiği belirlendi.

Çalışmayı gerçekleştiren öğrenciler, Cansu Palandöken ve Tuba Özdemir, savunma mekanizmalarını da şöyle açıkladılar:

"Yansımalı özdeşim: Bireyin kabul edilemez nitelikteki eğilimleri diğerine yansıtıp sonra yansıtılan diğeri ile özdeşleşme sürecidir.
Bedenselleştirme: İfade edilmemiş cinsel ve saldırgan dürtülerin sembolik bir biçimde bedene yöneltilerek ifade edilmesidir.
Yansıtma: Kişinin kabul edemediği arzu, düşünce duygu veya özelliklerin reddedilerek diğer kişilere yüklenmesidir.
Mizah: Kişide kaygı uyandıran duygu ve düşüncelerin ciddiye alınmayarak şakaya vurulmasıdır.
Karşıt tepki geliştirme: Benliğin kabul edilemez olarak gördüğü cinsel ve saldırgan arzuları, tam karşıtı tutum ve davranışlar geliştirerek engellemesi veya gizlemesi."

Sergide ayrıca Trabzon Yomra Lisesi, Özel Alpaslar Fen Lisesi ve Rize Özel Kopuzlar Lisesi öğrencilerinin hazırladıkları "Sigara dumanının Arpa bitkisi üzerindeki etkileri", "Alüminyumun mısır bitkisi üzerindeki etkisi", "Uygulamalı mantık projesi", "Tümevarım materyali projesi" ve "Plastik fiber kablolarının aydınlatılmada kullanılması projesi" gibi çalışmalar sergileniyor.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2006 Salı 16:53:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?