6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Bal kirizinde mutlu son

Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Gıda ve Tarım Müsteşarı Dr. Helmut Müller, Türkiye'den yapılan bal ithalatının 2001 - 2003 yıllarında 6 bin ton rakamlarına ulaştığını ancek, 2004 yılında yaşanan sahte bal olayının ardından bu oranın ciddi anlamda düştüğünü söyledi.

Dr. Müller, problemin 2005 yılında yapılan görüşmelerle aşıldığını belirtti. Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Erzurum'a gelen Dr. Helmut Müller, beraberinde Almanya Federal Cumhuriyeti Erzurum Fahri Konsolosu Dr. Yılmaz Kuşkay ile birlikte Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'i ziyaret etti. Dr. Müller, Büyükşehir Belediyesini ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Erzurum'un Pasinler İlçesi'nde patates üretiminin çok yoğun olduğunu ve Almanya'nın bu bölgede patates tohum üretimi ve pazarlamasına yönelik birlikler kurabileceğini söyledi.
Türkiye ile Almanya arasında yaşanan bal krizi ile ilgili olarak sorulan bir soruya ise Dr. Müller, "2001 - 2003 yılları arasında Türkiye'den yıllık 6 bin ton bal ithalatı yapılıyordu. Ancak 2004 yılında yaşanan sahte bal olayının ardından bu oran ciddi anlamda düştü. Alman Tarım Bakanlığı ve Türk Tarım Bakanlığı'nın girişimleri ile düşen bal ithalatının 2005 yılından itibaren artacağını tahmin ediyoruz. Almanya ile Türkiye arasında tarım konusunda hiç bir problem söz konusu değildir. Balda yaşanan problem aşılmıştır" diye cevap verdi.

Dr. Müller, 12 - 22 Ocak 2006 tarihleri arasında Berlin'de organize edilen Tarım Fuarı'na Türk Tarım Bakanı Mehti Eker'in de Alman Tarım Bakanı tarafından davet edildiğini ve fuarın çok geniş katılımla yapılacağını dile getirdi.

.
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2005 Salı 15:05:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?