8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İhracatçılar toplantısı

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği tarafından Erzurum Palan Otel'de düzenlenen toplantıda, 14 ilin ihracatçılarının sorunlarını dinlendi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Şenel'in başkanlığında düzenlenen toplantıda Doğubeyazıt'tan gelen ihracatçılar gergin anlar yaşanmasına sebep olurlarken, bir ihracatçı, Ağrı'da sınırdan kamyon dolusu faturasız mal soktuklarını itiraf ederek, jandarma ekiplerinden dayak yedikleri iddiasında bulundu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Şenel, ihracatçıların yaşadığı 800'ün üzerinde sorun tespit edildiğini belirterek, bu sorunların ortadan kaldırılması için ihracatçılarla birlikte çalışacaklarını söyledi. Şenel, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği üyesi 14 ilin ihracatçılarının sorunlarını dinledi. Kişi başına düşen ihracatın en az olduğu, bölgenin Doğu illeri olduğunu belirten Şenel, "Ülkemizde kişi başına bin dolar ihracat yapılıyor. Ancak Erzurum'da ise bu rakam 200 dolar. Bu miktarla bölgenin kalkınması mümkün değil. Eğer bölgede nüfusu tutmak istiyorsak ihracatı artırmak zorundayız" dedi.

Ülke ekonomisinin gelişmesi için 1980'den sonra ihracatın artırılması modelinin uygulandığını anlatan Şenel, doğunun da kalkınmasının ihracatın artırılmasıyla gerçekleşebileceğini ifade etti.

Daha sonra Doğubeyazıt'taki ihracatçıların sorunlarını anlatmak için söz alan ihracatçı Salih Avcı, Doğubeyazıt'tan İran'a ihraç edilecek mal için Erzurum'dan gümrük işlemlerinin yapılması zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak, bu uygulama sebebiyle kendisinin her gün 10 araba faturasız mal götürme durumunda kaldığını itiraf etti. Esendere Sınır Kapısı'ndan faturasız mal götürdüğü için Muhafaza Müdürlüğü'nde dayak yediğini ve karakolluk olduğunu iddia eden Avcı, şöyle konuştu:

"Bana Doğubeyazıt'taki Gümrük Müdürlüğü İran'a satacağım malın faturasını soruyor. Bana fatura verme yetkisi olmayan benden nasıl fatura ister. Ben niye ihracatı Erzurum'dan yapayım. Gümrük işlemlerinin iç gümrüklerde yapılmasını istemiyoruz. Ben kamyonlarca faturasız mal sokuyorum. Jandarma bizleri dövüyor. Biz gerekirse işimizi katır sırtında dağdan da mallarımızı götürürüz" dedi.

Doğubeyazıtlı ihracatçı Murat Aytaç da, Gürbulak Sarısu Açık Pazarı'nın kapatılması sebebiyle İran'a mal satamadığını ve bu nedenle 6 fabrikasının kapandığını söyledi. Yalnızca kendisinin Sarısu Açık Pazarı'ndan yıllık ortalama 35 milyon dolarlık ihracat yaptığını anlatan Aytaç, Gürbulak Gümrüğü'nden ise yapılan yıllık toplam ihracatın 80 milyon dolar olduğunu ifade etti. Aytaç, şöyle dedi:

"Anlamadığımız bir sebeple Sınır Ticaret Merkezi (STM) kapatıldı. İç gümrük işlemleriyle İran'a mal satamazsınız. Çünkü iç gümrüklerde işlem gören maldan İran daha fazla fon alıyor. Bu nedenle daha fazla yüksek fiyata gelen malı İran'da satamazsınız. STM'nin bir an önce açılmasını istiyoruz. Ben kaçakçılık yapmıyorum. Devlete para kazandırıyorum. Dolar getiriyorum."

.
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2006 Perşembe 16:05:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?