9
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Erzurum'da bankacılık konferansı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin, Türk Bankacılık sistemi son 25 yılın en iyi dönemini yaşadığını söyledi. 

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim ve Ekonomi Kulübü'nün davetlisi olarak Erzurum'a gelen BDDK Başkanı Bilgin, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye'de Bankacılık Sistemi" konulu konferansta, bankacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Türk finans sisteminin yüzde 80'ini bankacılık sisteminin oluşturduğunu anlatan Bilgin, bankacılık sisteminin büyüklüğünün 290 milyar dolar olduğunu belirterek, "Sistem o kadar etkili ki, küçük bir sorun sistemin tamamını etkileyebiliyor" dedi. 

Türkiye'de şu anda 51 banka bulunduğunu belirten Bilgin, "Türk bankacılık sistemi son 25-30 yılın en iyi dönemini yaşıyor. BDDK ağzıyla kuş tutsa bunu sağlaması mümkün değildi. Ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik istikrar Türk bankacılığını bugünlere taşımıştır. Bu başarının sağlanmasındaki etkenlerden diğer bir önemli sebep de sorunlu bankaların sistemden ayıklanması olmuştur. 55-60 milyar dolara mal olan bu ayıklama masraflı olmuştur. Keşke denetimler zamanında yapılsaydı da bu ayıklama maliyetli olmasaydı. Diğer bir sebep de bankacıların akıllanmasıdır. Bankalar artık risk analizleri yaparak herkese kredi imkanı sağlamamaktadırlar. Bankacılıkta artık müşterinin ayağına gitmezseniz parayı satamazsınız dönemini yaşıyoruz. Bankalar bugün topladıkların mevduatın yüzde 62'sini kredi olarak kullandırır hale gelmişlerdir. Bu oran büyüdükçe reel sektörün finansmanı da artacaktır" diye konuştu.

KONUT KREDİSİ KULLANIMINDAKİ ARTIŞ 

Türkiye'de son dönemde özellikle konut kredisi kullanımında önemli bir artış görüldüğünü de belirten Bilgin, "Şu anda moda konut kredileri; Vatandaş artık makete bakıp ev satın alıyor. Türkiye'de şu anda 350 bin kişi konut kredisi kullandı. Vatandaşımız birçok neden dolayısıyla konut kredisine büyük rağbet gösteriyor. Konut kredisinin artış oranı yüzde 372 oranında. 350 bin civarında konut kredisi kullanılmış. Bu milli gelirde yüzde 2'lik bir orana tekabül ediyor. ABD'de bu oran yüzde 60 düzeyinde. Halkımızın konut kredilerinde vade sürelerini 5-6 yıl olarak belirlemeleri de kendileri açısından olumlu bir yaklaşım. Çünkü 5 yıldan sonra artın vadelerde faiz oranları yüksek meblağlara ulaşıyor" şeklinde konuştu. 

Bilgin ayrıca, 2001 yılı şubat ayına bankların 21 milyar dolar açıkla girdiklerini belirterek, "Bankalarımız oksijen çadırındaydı. Bu çadır 2001 Şubat'ında yırtıldı. Bankalarımız 2001 Şubat'ına 21 milyar dolar açıkla girdiler. Açık pozisyon bizim için çok önemli. Açık pozisyona dikkat etmeyene acımayız. Ama bugün bankalarımız mücadele eder hale gelmişlerdir" dedi.
Son dönemlerde yabancı bankalarla ilgili olarak yapılan eleştirilere de değinen Bilgin, şunları söyledi:
"Yabancı bankaların sistemdeki ağırlığı cüzidir. Yabancı bankalar bir terbiye disiplini getiriyor. Yabancı bankacılar için (kriz döneminde kaçarlar) deniliyor. Yabancı bankaların sistemdeki ağırlığı kamu bankalarına oranla cüzidir. Bu ağırlığın çok da fazla olacağına inanmıyorum. Asıl önemli olan kamu bankalarımızdır." 

Bilgin son olarak, 5411 sayılı Bankacılık Düzenleme Kanunu ile ilgili olarak leasing, faktöring ve tüketici finansman şirketlerinin tamamının kendilerinin sorumluluğuna geçtiğini belirterek, bunlarla ilgili yapılacak bir takım düzenlemelerin önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi.
Konferans sonunda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Güllülü, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'e bir plaket sundu.
.
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2006 Perşembe 16:52:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?