9
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

"Bu bir vatan borcudur"

Doğu Anadolu Bölgesi'nde görev yapan bazı hekimler, Sağlık Bakanlığı'nın hekimlere mecburi hizmet zorunluluğu getirmesine destek verdi.

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berhan Yılmaz ve Numune Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Selçuk Bozhalil, hekimlerin bölgede görev yapmak istemediğini, bu uygulama ile hekimlerin bölgeye gönderilmesinin doğru bir karar olduğunu savundu. Bölgedeki vatandaşlar ise, doğudaki hekim açığının ancak böyle kapatılacağına inandıklarını belirterek, uygulamanın destekçisi olduklarını kaydetti.

Prof. Dr. Berhan Yılmaz, bölgenin mahrumiyet bölgesi olarak değerlendirildiğinde, hekimlerin gelmemesini doğru bulmadığını ifade etti. Prof. Dr. Yılmaz, "Hekimlerimiz, gerek üniversite hastaneleri ve gerekse Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde rahat ve doğru ortamlarda çalışmaktadırlar. Hekim arkadaşların fakülte dönemlerinde içlerinde bulunan vatan, millet sevgilerinin mezuniyetlerinden sonra da devam etmesini istiyoruz. Burada hastalar doktor bulamıyorlar. Yolda ölen hastalarımız var. Mecburi hizmet uygulaması bölgede görev yapan hekimleri mutlu etmiştir. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki hekim sayısı, batıdan çok daha az sayıdadır. Mecburi hizmet uygulamasını bölge hekimleri olarak destekliyoruz. Hekimlerimiz bu bölgeye gelmek istemeyerek mesleğe ihanet ediyorlar. Biz hekim arkadaşlarımızın mecburiyetten değil, gönüllü olarak bu bölgede görev yapmasını istiyoruz. Bu bir vatan borcudur ve yerine getirilmelidir. Diğer meslek grubundaki insanlar nasıl tayinleri bu bölgeye çıkınca geliyorlarsa hekimlerimiz de gelmelidir. Hekim olmaları onlara farklı bir vatandaş olmalarını gerektirmiyor. Hekimlerimiz bu bölgede bir iki yıl çalıştıktan sonra istedikleri bölgelere tayin edilmelidir" dedi.

Erzurum Numune Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Selçuk Bozhalil ise, mecburi hizmet uygulamasının Türkiye şartlarında gerekli bir uygulama olduğunu söyledi. Bozhalil, "Doğunun şartları kötü değil. Fiziki, ekonomik ve teknolojik anlamda batıdaki bir çok merkezden daha iyi durumdayız. Bu görevden kimse kaçmasın. Batıda oturup doğu edebiyatı yapmak doğru değil. Bu bölgede çalışmayan hekim batıda çalıştırılmamalıdır. Genç hekimlerimizi ve yeni uzmanlarımızı bu bölgede görev yapmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Vatandaşlar ise mecburi hizmet uygulamasını en fazla destekleyenler. Bölgede görev yapan hekimlerin sayısının çok kısıtlı olduğunu anlatan vatandaşlar, "Doktorsuz kalıyoruz. Kış memleketi. Hastalık batıdan daha fazla. Doktor burada görev yapmaya başlamadan gitmenin hesaplarını yapıyor. Hastane var, alet var, doktor yok. Bizim halimiz ne olacak peki? Hayvan hayatından daha düşük değer veriliyor bizlere" dedi.

.
Yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Çarşamba 19:13:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?