7
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

112 hızır gibi

Yolları kardan kapanan köylere giderek hastalanan vatandaşları şehir merkezindeki hastanelere getiren 112 acil servis çalışanları vatandaşın taktirini topluyor. Bir yıl içerisinde yaklaşık 40 vatandaşın imdadına yetişen ekipler, kar tipi demeden kar üstü araçlarıyla köylere ulaşıyor.

Sağlık İl Müdürlüğü 112 Şube Müdürü Taner Polat, "Sağlık Bakanlığı'ndan temin ettiğimiz kar üstü araçlarıyla gidemediğimiz, köy, kom kalmıyor. Ekiplerimiz kar tipi demeden dağları aşarak hastalara ulaşıyor." dedi.

Bir yıl içerisinde kar nedeniyle yolları kapalı olan 40 ayrı köyden hasta getiren ekipler zor şartlarda görevlerini sürdürüyorlar. Özellikle akşam saatlerinde telefonların yoğunlaştığını belirten 112 Acil Servis Şube Müdürü Taner Polat," Yoğun tipinin olduğu bir günde Çat'ın bir köyünden hastamız var acil hastaneye yetiştirmemiz gerekiyor diye telefon geliyor. Palandöken'de beklettiğimiz kar üstü araçlarımızda hazırlıkları yapıyoruz. Doktor. Hemşire ve sağlık memurundan oluşan ekiplerimizde hazırlıklarını tamamladıktan sonra yola çıkıyorlar. Uzun süren yolculuğun ardından ekiplerimiz köye giderek hastaya müdahale ediyor. Eğer hastanın durumu acil ve ağırsa yine kar üstü araca bindirip Erzurum'a getiriyorlar. Yolda ekiplerimiz bir çok zorlukla karşılaşıyor. Özellikle yoğun tipi olduğu dönemlerde görüş mesafesi düştüğü için dağda beklemek zorunda kalıyorlar. Paletlerde bir arıza olduğu zamanda köye az bir mesafe kalmışsa yürüyerek hastaya ulaşan ekiplerimizde var. Ancak hiçbir zorluk 112 acil servis ekiplerini engelleyemez. Bizin için öncelik hastanın canını kurtarmaktır. Ekiplerimiz kar üstü araçlarıyla gerekirse yürüyerek karlı dağları aşıyor ve hastaya müdahale ediyor." dedi.

22 NOKTADA ACİL SERVİS İSTASYONU VAR

Erzurum merkez ve ilçeler dahil olmak üzere toplam 22 noktada 112 acil servis istasyonu bulunuyor. Oltu, Hınıs, İspir ve şehir merkezinde ise toplam 5 tane kar üstü araçlarıyla hastalara müdahale ediliyor. Araç ve malzeme bakımından eksiklerinin olmadığını ifade eden Dr Taner Polat, " Bu konuda özellikle Sağlık Bakanımız Recep Akdağ'a minnettarız. Bakanlık tarafından il müdürlüğümüze gönderilen kar üstü araçlarıyla hastalara daha rahat ulaşabiliyoruz. Ayrıca hastaya ulaşmak için gittiğimiz yolarlıda açarak köylülere kolaylık sağlıyoruz. Bizi özellikle üzen olayların başında doğum hastaları öncelikte geliyor. Doğum yapmak üzere olan hastalarımıza ulaşamadığımız zaman daha büyük üzüntü yaşıyoruz. Çünkü o hastamız karnında birde can taşıyor."diye konuştu.

ASILSIZ İHBAR UYARISI

112 Acil Servis Şube Müdürü Taner Polat, asılsız ihbarlar konusunda da vatandaşlara uyarılarda bulunarak, bu konuda vatandaşların 112 telefonlarını meşgul etmemeleri gerektiğini belirtti. Asılsız ihbarlar yüzünden ekiplerin yüzlerce kilometre katettiğini hatırlatan Polat," Vatandaş Hınıs'ın bir köyünden acil hastam var diye 112 telefonunu arıyor. Bizde konuyu doğrulamak için köy muhtarını arıyoruz. Telefonla ulaşamadığımız zaman riske atma gibi bir lüksümüz yok. Hemen ekipler yola çıkıyor. Köye vardığımızda hastanın olmadığını öğreniyoruz. Vatandaş köy yolunu açtırmak için 112 acil servisini aramış. Bu tür telefonlar sadece ekiplerimize değil devletimize de büyük zararlar veriyor. Bu konuda tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum."diye konuştu.

Öte yandan Dr. Polat bir günde 112 acil servisine gelen telefon sayısının 3 binin üzerine çıktığını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 16:16:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?