4
Mayıs
2024
Cumartesi
SPOR

Türk Dünyası Erzurum'da toplandı

Güney Vakfı ve Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'nün birlikte düzenlediği 2. Türk Şöleni başladı.


21-24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2. Türk Şöleni kapsamında, Türk Dünyası'nın bilim adamları, düşünür, siyasetçi ve sanatçıları Erzurum'da buluştu.
Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Irak Türkmen Cephesi ve Batı Trakya'dan şölene katılan bilim adamları ve sanatçılar şölenin ilk gününde Cemal Gürsel Stadyumu yanında oluşturulan Türk Dünyası Fidanlığında ağaç diktiler. Ağaç dikme töreninin ardından şehir turu atan konuklar daha sonra havuz başındaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen açılış törenine katıldı. Açılan dev Türk bayrağının çevresinde buluşan Türk Dünyasının ünlü bilim adamı
ve sanatçıları Türk şehitleri anasını saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okudu. Renkli görüntülerin yaşandığı törende vatandaşlar konuklara yakın ilgi gösterdi.
Türk Şöleninin onur konuğu olan Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir de bugün sabah düzenlenen etkinliklerde yer aldı. Türk dünyasının ünlü bilim adamları ve sanatçılarıyla birlikte Türk dünyası koruluğuna fidan diken Karabekir, bugün Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenecek "Türk Dünyası" konulu konferansta konuşacak.

TÜRKİYE'DE BİR İLK
2. Türk Şenlikleri kapsamında Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez bir mitoloji sergisi açılacak. Türk Mitoloji Sergisi'nde, Şu'dan Manas'a, Saka'dan Alper Tunga'ya, Oğuz Kağan'dan Türeyiş'e, Saltukbuğra'dan Kurtuluş'a kadar, Türk Dünyası'nın azametini sergileyen destanlara kaynaklık eden tüm öğeler gösterime çıkacak.

KIRGIZLAR GÖKBÖRÜ OYNAYACAK
Türk Dünyası Aşıklar Şenliği'nin de gerçekleştirileceği şölende, yüzü aşkın Türk şairinin eseri, Şiir Şenliği'nde seslendirilecek. Şölen kapsamında "açlık kurbanları" isimli, Türk Dünyası'na ait ortak ilhamları ifade eden bir tiyatro gösterisi yapılacak. Şenliğin final bölümünde Türk Destanlarının ana teması olan kahramanlığı vurgulamak amacıyla, gökbörü ve cirit gösterisi gerçekleştirilecek, at üstünde ok atma yarışları yapılacak.

TÜRK DÜNYASI PANELİ
Türk Şöleni'nin yarınki bölümünde "Bütün Yönleriyle Türk Dünyası" konulu bir panel düzenlenecek. Panelde, Özbekistan Türkiye Büyükelçisi Kadirov "Özbekistan Üzerine" , Anaguli Nurmemmed "Türkmenistan Üzerine", Azerbaycan Tarih Kurumu Başkanı Mustafazade "Azerbaycan Tarihi", Kazak Edebiyat Enstitüsü Müdürü Kaskabas "Kazak Dili ve Edebiyatı", Sayem "Yemende'ki Türk Varlığı", Batı Trakya Sivil Toplum Lideri Işık Ahmet "Trakya'daki Türk Varlığı", Muratlı "Irak Türkmenleri" ve Doğu Türkistan Vakfı Başkanı
Göktürk ise, "Doğu Türkistan'da Türk Varlığı" konulu bildiri sunacak.

iha
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 15:24:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?