17
Haziran
2024
Pazertesi
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

90 bin şehit anılıyor

Kars'ın Sarıkamış İlçesi'ndeki Allahuekber Dağları'nda Enver Paşa Komutası'ndaki 90 bin Türk askerinin şehit olmalarının 91. yıldönümü etkinlikleri Toprak Otel'deki resim sergisiyle başladı.

Sarıkamış Harekatı'nda 90 bin askerimizin donarak öldüğü Sarıkamış Faciası'nın 91. anma programı Sarıkamış Toprak Otel'deki sergiyle başladı. Sergiyi Kars Valisi Nevzat Turhan, Sarıkamış 9. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Zafer Çamlıca, Sarıkamış Kaymakamı Bayram Gale ile çok sayıda asker, daire amirleri, 49 ilden gelen şehit yakınları, sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar gezdi.

Serginin ardından burada yapılacak panel öncesi etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Vali Nevzat Turhan, bugünün Karslı'nın, Sarıkamışlı'nın, bütün Türk halkının ve onların temsilcilerinin kalbinin birlikte attığı gönül beraberliğinin sağlandığı gün olduğunu söyledi. Vali Turhan, daha sonra şunları söyledi: "Şehitlerimizin kalbimiz ve gönlümüzdeki yerini yaşatmak ve doldurmak, onların bu vatan, toprak ve bayrak uğruna yaptıkları kahramanlıkları hatırlamak, bu topraklar üzerine yaşayan halkın, Türk bayrağının gölgesinde birlik ve beraberlik içinde olacağını, dostlarımıza göstermek, düşmanlarımıza da bildirmek için buradayız."

Vali Turhan'ın konuşmasının ardından Sarıkamış Harekatı'nı konu alan 30 dakikalık sinevizyon gösterisi sunuldu. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanan Sarıkamış Oratoryosu canlandırıldı.

İlk günkü anma etkinliklerine Sarıkamış Harekatı'nı konu edinen ve Prof. Dr. Mehmet Saray, Prof. Dr. Salim Cöhçe, Doç. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Doç. Dr. Kaya Cihat Göktepe ile Kafkas Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nurhan Aydın'ın katılacağı panelle devam edildi.

.
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2005 Cumartesi 14:47:40
Güncelleme :25 Aralık 2005 Pazar 14:53:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Zekeriyya Bican IP: 212.174.165.xxx Tarih : 1.02.2006 09:38:00
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ’NE Bu cennet vatanın bekası için çıktılar yola, Binlerce Mehmet’im ayrıldı üç ayrı kola Allahuekber dağlarında verildi mola, Yollar Çanakkale’ye, Yemen’e, Sarıkamış’a… Üçüncü ordunun seçilmiş doksanbin eri, Cennetlik bir ordunun bu son seferi, Geriye dönmeyecekmiş meğer tek bir neferi… Mahşere kalmıştı yine, düğünleri, tüm ümitleri… Soğuktan buz tuttu gözleri, tükendi birden dizlerin feri, Sarıkamış’ta kaldı, Mehmet’lerin o nur bedenleri Toprak ağır bir bedelle almıştı, o dağ gibi koçyiğitleri, Mehmet’im bir başka uykuya dalmıştı burada, Kurban verilmişti doksan bin nefer vatana, yurda, Bu aziz vatanı vermediler o namert çakala kurda, Ruhları hala nöbettedir Çanakkale’de, Sarıkamış’ta… Dedi ki Mehmet’im. Biz bu ordunun savaş erleriydik geldik buraya, Hiç gönül koymadık ki biz, yâre, yarene hasret sılaya, Göğsümüze değmedi, ne top, ne de bir mermi, Düşündüm bir an, yarasız asker cennete böyle gider mi?... Eğer vatan içinse bu kutsal sefer, yaralı, yarasız bütün neferler, Hiç şeksiz şüphesiz cennetin bağrına gidermiş meğer… Bir ara tüfeğim, yüküm kaydı omuzlarımdan, Tutmak istedim tutamadım, sıyrılıp kaydı avuçlarımdan, Haksız bir medet ummuştum, kanı donmuş parmaklarımdan, Buzdan bir düşman tutmuştu sanki ayaklarımdan… Sesimizi duymaz olmuştu artık hiçbir komutan, Dizleri kilitlenip ayakta ölmüştü çavuşum Osman… Yavaş yavaş örtülüyordu üstümüze kardan bir yorgan… Hiç bilmediğimiz tatlı bir uyku sarmıştı gözlerimizi, Helallik için söyledik birbirimize son sözlerimizi… Hayret! O Şimal rüzgârları öpüyor gibiydi tenlerimizi, Son anda melekler şefkatle ısıtıyordu üşüyen ellerimizi… Baktım, karların içinden göründü anamın o nurlu yüzü, Bakıyordu bir yerden eşimin o ceylan sürmeli gözü, Duydum,“Yavrum haydi gel” der gibiydi babamın sözü, Artık Sarıkamış olmuştu bize, bir nur denizi… Meleklere gamze olacakmış meğer yüzlerdeki buzların izi, Sarıkamış ta bedenlerle, cennette ruhlarla bekleriz sizi… Zaman haklı çıkardı, eşim cennete gitti diyen nenemi, Cennetteki törende gördüm, 93 Harbine giden dedemi… Dün akşam cennete bir başka şehitler ordusu geldi yeniden, Yüzleri Ay gibi parlıyordu, kimi Çanakkale’den, kimi Yemen’den Zekeriyya BİCAN