18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Türkiye şehitlerine yürüdü

Sarıkamış Harekatı'nın 91. yıldönümü nedeniyle Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde 90 bin şehit anısına "Türkiye Şehitlerine Yürüyor" adı altında anma yürüyüşü düzenlendi.

Sarıkamış İlçesi'nin Kızılçubuk Köyü'ndeki Kızılçubuk Deresi'nde bir araya gelen şehit aileleri ve yakınları, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Kafkas Üniversitesi öğrencileri ve 9. Kolordu Komutanlığı'na bağlı birlikler yürüyüşe başlayarak, Soğanlı Tepesi'ne tırmandı. Yürüyüşe katılanlar, soğuk hava ve karla mücadelenin ardından tepeyi aşarak, Yukarı Sarıkamış Köyü'ndeki şehitlik anıtına ulaştı.

Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle köye giren Türkiye'nin değişik illerinden gelen şehit aileleri ve yakınları ile diğer yürüyüşçüler, köy sakinlerince alkışlarla karşılandı. Yürüyüş sırasında AKP Milletvekili Selahattin Beyribey, katılımcıları durdurarak, "Bu toprağı toprak eden, Cumhuriyetimizin devamını sağlayacak olan şehitlerimiz için Fatiha" dedi. Bunun üzerine katılımcılar şehitlerin ruhuna Fatiha okudu. Bu sırada ses bombası atıldı, katılımcıların ellerinde taşıdıkları Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle dağ bir anda renklendi.
Yürüyüşe katılan İzzet Karaduman (60) isimli gazi oğlu, soğuk sebebiyle üşüdüğünü belirtti. Şehitlik anıtındaki törende askeri birliklerin temsili savaş gösterisi de katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, anıta çelenkler konularak saygı atışı yapıldı.

Törende ayrıca, "Allahuekber Şehitleri" adlı bir şiir okuyan Piyade Er Oğuzhan Yıldırım'ın, şiiri okuduğu sırada gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, 9. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Zafer Çamlıca ve Kars Valisi Nevzat Turhan da birer konuşma yaptı.

Törene katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, yaptığı konuşmada, Sarıkamış Harekatı'nın önemini anlattı. Bakan Gönül, Rus işgali altında bulunan Sarıkamış, Kars ve Ardahan'ı, düşman işgalinden kurtarması görevi verilen 3. Ordu'nun bu harekatı sınırlı lojistik imkanlarla, eksi 40-50 derece soğukta, 60-70 santimetre kalınlıktaki kar üzerinde icra ettiğini belirtti. Birliklerin Allahuekber Dağları'nı binlerce şehit vererek aştığını kaydeden Gönül, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Birliklerimiz Sarıkamış'ı kuşatmış ancak aşırı soğuk ve açlık Sarıkamış'ı ele geçirmelerine bütün fedakarlıklara rağmen mani olmuştur. Hafızalarımızda Sarıkamış Harekatı olarak yer eden bu olay, milletimizin mücadele azminin, fedakarlığının, kahramanlığının, askerlerimizin en zor şartlarda bile vatanı için her şeyi göze alabileceğinin en unutulmaz örneklerinden birisidir."

Bakan Vecdi Gönül, Türk milletinin vatan toprağı üzerinde tarih boyunca bir bayrak altında hür kalabilmesini şehitlere borçlu olduğunu ifade etti. Şehitleri her zaman minnetle andıklarını vurgulayan Gönül, "Üzerinde huzur ve güven içerisinde yaşadığımız bu topraklar, vatanları için canlarını feda eden şehitlerin armağanıdır" diye konuştu.

Buradaki tören katılımcıların kış şartlarında askeri birliklerin kullandığı malzemelerin yer aldığı sergiyi gezmesiyle son buldu.

.
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2005 Pazar 18:06:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?